Miliardarul George Soros a lansat un apel către Uniunea Europeană să se „trezească” şi să realizeze „amploarea ameninţării” cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră inamicii ei, atât în plan intern cât şi în plan extern.
Europa „se îndreaptă cu ochii închişi spre neant”, avertizează Soros într-un articol publicat de portalul Project Syndicate, cerându-le „popoarelor Europei să se trezească înainte să fie prea târziu”.
Articolul publicat de Soros şi intitulat „Europa, te rog, trezeşte-te!” vine în context în care se apropie alegerile pentru Parlamentul European, la care sunt aşteptate rezultate bune pentru partidele antisistem şi eurosceptice.
Iată câteva dintre afirmaţiile lui George Soros:
„Europa se îndreaptă în mod inconştient spre uitare, astfel că cetăţenii Europei trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană va dispărea aşa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică în 1991. Nici liderii noştri, nici cetăţenii de rând nu par să înţeleagă faptul că ne confruntăm cu un moment revoluţionar, că seria de posibilităţi este foarte mare şi că eventualul rezultat este puternic incert.”
„Actuala conducere (n.r. a UE) aminteşte de politburo (principalul comitet de decizie al Uniunii Sovietice) la căderea URSS, continuă să dea ukazuri (decrete) ca şi cum ar mai avea vreo relevanţă”
„Viitorul moment dinamic vor fi alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv sistemul desuet din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică a unei modificări a tratatelor şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar în ţările membre, dar nu are capacitatea de a forţa naţiunile să se conformeze” .
„Primul pas în apărarea Europei de inamici, atât de cei interni, cât şi de cei externi, este să recunoaştem magnitudinea ameninţării. Al doilea este să trezim majoritatea proeuropeană şi să o mobilizăm pentru apărarea valorilor pe care Uniunea Europeană a fost fondată. Altfel, visul Europei unite ar putea deveni coşmarul secolului 21” .
„Din păcate, forţele antieuropene se vor bucura de un avantaj competitiv la acest scrutin, din mai multe motive, între care sistemul partinic învechit din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatul şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale UE”.