Ultimele săptămâni ne arată un preşedinte Klaus Iohannis extrem de activ pe scena politică, semn că rezultatul de la scrutinul pentru Parlamentul European, împreună cu rezultatul de la referendum, sunt vitale pentru viitorul său politic. Din anumite puncte de vedere, rezultatul europarlamentarelor este mai important decât ce se va întâmpla cu referendumul, care e clar că fost o manevră electorală ieftină în încercarea de a aduce la vot un plus de votanţi anti-PSD. Iar o manevră ieftină va avea consecinţe la fel de ieftine, fiind greu de crezut că oamenii care în mod tradiţional nu votează PSD se vor înghesui la urne, motivaţi decisiv de cele două întrebări absolut irelevante şi formulate destul de alambicat.
Preşedintele Klaus Iohannis ştie deja că mişcarea cu referendumul în aceeaşi zi cu europarlamentarele se îndreaptă deja către un eşec şi caută soluţii pentru a ieşi din situaţia neplăcută generată chiar de la Cotroceni. În condiţiile unui eşec la referendum, Klaus Iohannis îşi joacă ultima carte pentru a intra în cursa prezidenţială cu prima şansă, iar europarlamentarele pot fi o asemenea carte. Aşa se explică prezenţa preşedintelui Iohannis la mitingurile PNL, şeful statului sperând într-un rezultat bun din partea liberalilor.
Un eşec al PNL la europarlamentare va fi şi un eşec pentru Klaus Iohannis, care nu poate să se lanseze în cursa prezidenţială pentru un nou mandat alături şi susţinut oficial de un partid care nu ia la europarlamentare un scor de minim 26-27% din voturi. Este puţin oricum, dar orice scor obţinut de PNL sub 25% este un dezastru în primul rând pentru Iohannis.
Nu este exclus ca în cazul unui rezultat slab obţinut de liberali să asistăm la schimbări majore în zona opoziţiei politice, care să meargă de la schimbarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL până la o renunţare a lui Klaus Iohannis de a mai candida, dacă se va ajunge la concluzia că este atât de plafonat încât nu poate obţine un nou mandat la Palatul Cotroceni. Sunt atât de mari interesele interne, dar mai ales externe, ca PSD nu dea viitorul preşedintele al României, încât nu se va risca, mergând cu Iohannis drept candidat.
Nici scorul obţinut de USR-PLUS nu trebuie ignorat, dar nu este foarte sigur că preşedintele Iohannis se va putea baza pe această structură politică în perspectiva prezidenţialelor. Este destul de probabil ca USR-PLUS să aibă propriul candidat la prezidenţiale şi abia în turul doi să meargă pe susţinerea lui Iohannis, dacă va rămâne candidat.
Tot un eşec major pentru Klaus Iohannis va fi şi un scor de peste 35% obţinut de PSD, indiferent de ce va face PNL. Dacă şi după întreaga operaţiune, coordonată de Iohannis şi alte structuri, prin care PSD şi Liviu Dragnea sunt demonizaţi, social democraţii vor obţine un rezultat mult mai mare decât ne este livrat de sondajele de opinie, atunci actualul preşedinte al României are o mare vină că nu a reuşit să facă din PSD un partid care să nu mai câştige lejer în alegeri. Nu este suficient să izolezi PSD pe plan extern, chiar dacă în acest caz operaţiunea aproape că a reuşit.
Ca să învingi PSD trebuie să o faci la urnele de vot din România, nu organizând summit-uri fastuoase, dar artificiale şi în niciun caz spunând că liderii PSD sunt hoţi şi penali, iar electoratul lor, extrem de disciplinat, este urât şi sărac.