MENIU

Jocul lui Ciolacu și capcana pentru AUR

Bulibășeala din ultima vreme legată de comasarea alegerile ascunde de fapt care este adevărata miză politică. Totul este legat de cine va câștiga alegerile prezidențiale și toate negocierile din coaliție se poartă și s-au blocat din cauza acestui subiect. PSD speră să câștige după foarte mulți ani alegerile prezidențiale, dar știe că nu va reuși dacă nu va avea și sprijinul PNL. Liberalii nu concep să nu aibă candidat la prezidențiale și sunt în stare să rupă coaliția și chiar să facă o alianță de dreapta cu USR tocmai pentru a maximiza șansele de a câștiga alegerile prezidențiale.

Culisele negocierilor din coaliție arată cum se desfășoară discuțiile. Marcel Ciolacu și PSD nu vor să ajute PNL prin comasare fără să fie siguri că liberalii vor susține candidatul social-democrat pentru Palatul Cotroceni. Cei din PSD sunt suficient de experimentați cât să nu se lase păcăliți de oferta PNL. De asemenea, jocul lui Ciolacu este extrem de simplu, dar ascunde și o capcană întinsă celor de la AUR. Prin refuzul de a accepta comasarea alegerilor, PSD și Ciolacu dau șansa AUR să ia un scor bun la alegeri, primul test electoral fiind europarlamentarele. Social-democrații preferă să ajute AUR să crească, decât să ajute PNL. Iar scopul ascuns este legat de prezidențiale. Oricine va candida la prezidențiale din partea PSD ar avea șanse bune în fața unui candidat AUR. Așa cred cei de la PSD.

Lucrurile nu sunt atât de simple. Poate că social-democrații vor avea candidat în turul doi la prezidențiale, dar nu este deloc sigur cine va fi celălalt candidat. Nu cred că George Simion va candida la prezidențiale dacă nu va fi sigur că va câștiga. Un eșec al lui Simion la prezidențiale va duce probabil la pierderea puterii în AUR. Așadar, candidatul PSD în turul doi la prezidențiale nu va da peste George Simion. În schimb, este foarte posibil să dea peste un candidat ca Dan Puric, susținut de AUR. În aceste condiții, jocul politic din turul doi al prezidențialele se schimbă dramatic. Vă imaginați o discuție televizată între Ciolacu și Puric? Se va alege praful de actualul lider PSD!

Nimeni pentru PACE, toți pentru RĂZBOI

Războiul din Ucraina a părut să ia pe toată lumea prin surprindere. În ciuda informațiilor care au apărut înainte de ofensiva rușilor din februarie 2022, decizia lui Putin de a intra cu trupe în Ucraina a fost o mare surpriză, deși el se pregătește de 20 de ani pentru ceea ce se întâmplă acum în lume. Poate o să deranjeze ce spun acum, dar, după un an de conflict sângeros, NIMENI nu dorește să vorbească despre pace! De un an de zile se vorbește numai despre înarmare, despre bombe, despre ofensive și contraofensive. Oare de ce? E simplu! Există mai multe interese acolo unde se iau decizii în această lume ca acest război să continue.

Să vedem mai întâi unde se iau deciziile! La Moscova, Putin nu se va opri până nu va obține măcar câteva teritorii din Ucraina. La Kiev, Zelenski nu are cum să renunțe la teritorii, nici măcar la Crimeea. La Washington, Biden are mai multe interese în Ucraina decât au avut vreodată alți lideri americani. La Beijing, Xi Jinping este cel care câștigă cel mai mult de pe urma războiului. Toți marii actori implicați în acest război au interese total diferite, care fac imposibilă o discuție despre pace.

Așa cum în pandemie, cel mai mult au avut de câștigat firmele din industria medicală, în vremuri de război, firmele care produc armament decid tot ceea ce se întâmplă acum în lume. Și dacă Biden ar dori ca acest război să e termine acum, decizia finală nu este la liderul american. Marii șmecheri care acum produc armament pe bandă rulantă și fac profituri uriașe nu vor da ok-ul pentru finalul războiului decât după ce vor fi cu toți sacii în căruță. Este trist ceea ce spun, dar asta e realitatea. Oameni nevinovați mor pentru că așa se întâmplă în RĂZBOI. Dar interesele financiare mondiale sunt mult mai importante decât soarta unor amărâți, prinși la mijloc între jocurile de război. Așa a fost și în pandemie! Până când vaccinurile nu au fost vândute la un nivel financiar satisfăcător pentru șmecherii din Big Pharma, pandemia nu s-a terminat.

Dacă cineva dorea ca acest război să se termine rapid, sau poate să nu fie declanșat deloc, era posibil la începutul anului trecut. Știu că Putin este de vină, că Putin este un nebun care a decis de capul lui să dea lumea peste cap, dar am dubii că adversarii săi, americani, francezi, britanici, au încercat cu adevărat să împiedice declanșarea războiului. Toți cei implicați în această nenorocire au de câștigat. Singurii care pierd sunt oamenii simpli care au murit sau și-au pierdut rudele și agoniseala de o viață.

PUTIN, INCONTROLABIL și PERICULOS

A trecut mai bine de o lună de când liderul de la Kremlin a decis să intre cu trupele în Ucraina. Am evitat să scriu păreri personale despre războiul declanșat de Vladimir Putin din motive care țin de felul în care România și românii se raportează la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Oamenii sunt împărțiți pro și contra război, pro și contra Rusia, dar mai ales pro și contra Putin.

Se vorbește însă foarte puțin despre istorie, dar și despre motivele pentru care s-a ajuns la război. Totul se învârte în jurul unui singur om: VLADIMIR PUTIN. Este normal să fie așa pentru că Putin este cel care a luat decizia de a invada Ucraina, iar viitorul pare să ne rezerve surprize. Cert este că Vladimir Putin a devenit dintr-un lider politic agreat în cancelariile occidentale un fel de ”rău suprem”, care însă îl face și mai periculos decât este în realitate. Cel mai grav lucru este că avem de-a face cu un PUTIN…INCONTROLABIL.

Pentru cine a urmărit evenimentele din fostul spațiu sovietic erau evidente câteva aspecte:

  1. Vladimir Putin nu este Mihail Gorbaciov, nu este Boris Elțîn. Putin este un animal politic, uns cu toate ”alifiile” politice și securiste care au existat vreodată.
  2. Rusia militară din anul 2022 nu mai este Rusia despre care știam că are probleme după prăbușirea URSS. Sunt 22 de ani de cât Putin conduce cu mână forte, iar principalul său obiectiv a fost să înarmeze Rusia.
  3. Atât SUA, cât și UE, au subestimat capacitatea lui Vladimir Putin de a porni războaie, deși istoria recentă a arătat că nu are nicio rezervă în această direcție.
  4. SUA și UE nu au înțeles că Putin avea cu totul alte planuri decât să stea la aceeași masă cu NATO. Foarte multă lume a criticat discursul lui Putin din ziua în care anunța că recunoaște regiunile Donbas și Lugansk. Trebuia citit printre rânduri și era evident că Putin are ca principal obiectiv să refacă o bună parte din fosta Uniune Sovietică.
  5. În Rusia există un fel de capitalism economic, combinat cu autoritarism politic și, foarte important, influența mafiei la cel mai înalt nivel. Imediat după ce a ajuns la Kremlin, Vladimir Putin și-a creat un cerc extrem de strâns, exclusivist, format din foști securiști, oligarhi, oameni care au legături cu mafia. Nimeni din jurul lui Putin nu este întâmplător. Va fi aproape imposibil ca Putin să fie trădat!

Nimic nu va mai fi ca înainte de începutul războiului din Ucraina. Nu sunt de acord cu cei care spun că Putin este un fel de Hitler. Putin este Putin, un lider politic care s-a pregătit 20 de ani pentru a declanșa această dezordine mondială. Poate că Rusia este cu mult sub tehnologia militară a NATO, dar istoria ne spune că rușii au pierdut foarte puține bătălii, iar marele atu al Rusiei este chiar Putin, devenit extrem de periculos și, mult mai grav, INCONTROLABIL.

Nevoia de AUR

Este foarte multă agitație pe scena politică din cauza felului în care AUR și George Simion aleg să facă politică. Părerile sunt împărțite, există tabăra celor care critică felul în care acționează AUR prin proteste în stradă sau în Parlament și tabăra celor care spun că e nevoie de un astfel de partid. Fără să fiu neapărat subiectiv, cred că este nevoie de AUR și George Simion pe scena politică.

De 30 de ani, politica din România este dominată de cele două mari partide, PSD și PNL, care și-au împărțit sub diverse forme guvernarea. Au fost și partide, precum PRM, care au contat în ecuația politică, dar nu au ajuns niciodată să dețină puterea politică. În ultimii ani, USR s-a afirmat puternic în opțiunile electoratului, în special ca opoziție și discurs anti PSD, dar mai ales anti Liviu Dragnea. Mesajul politic al USR, dar și forța politică, s-au diluat mult însă după au intrat la guvernare și s-a dovedit că nu au suficientă experiență să știe cum să gestioneze puterea.

S-au făcut multe comparații între USR și AUR din punct de vedere al modului în care se manifestă în politică. Lucrurile aici sunt extrem de simple și am mai spus asta. AUR a pus în practică multe din metodele folosite de USR atunci când dorea să protesteze sau să se facă auziți în politică. Cine a inventat moda live-urile pe Facebook din plenul Parlamentului? USR! Cine organiza tot felul de proteste spontane, unele destul de violente în limbaj și acțiune? USR!

Felul de a face politică e pe cale să se schimbe, iar AUR și George Simion au înțeles asta. Nu spun că AUR a copiat metodele USR, ci doar că s-a adaptat noilor realități politice care înseamnă un locatar la Cotroceni extrem de slab și dezinteresat de ce se întâmplă în țara asta și o guvernare controlată de zeci de ani de aceleași partide. AUR și Simion speculează perfect până acum slăbiciunile celor aflați la putere și reușește să mobilizeze în stradă oameni. Mulți, puțini, nu contează, dar îi mobilizează. Iar mulți dintre cei care îl urmează acum pe George Simion sunt oameni dezamăgiți de clasa politică, oameni care nu au mai votat până acum sau au fost nehotărâți unde să pună ștampila pe buletinul de vot. În asta constă forța AUR, la care se adaugă evident felul în care reușește să comunice în mediul online, dar și pe teren, printre oameni.

Este nevoie de AUR pe scena politică, care parcă a încremenit în ultimii ani în indiferență și lipsă de respect față de electorat. Rămâne de văzut dacă AUR va reuși să mobilizeze nemulțumirea socială, dar și ce discurs vor avea liderii acestui partid după încheierea pandemiei, când nu vom mai vorbi despre Arafat, mască, restricții, etc.

Pro și contra ȘOȘOACĂ

Vreau să spun de la început că nu o cunosc personal pe Diana Șoșoacă, nu am interacționat în mod direct, singurele ocazii în care am schimbat câteva mesaje fiind atunci când am invitat-o în emisiunile tv de care mă ocup.

Vreau însă să fac câteva precizări, în calitate de observator al vieții politice din ultimii ani. Despre Diana Șoșoacă a început să se vorbească după ce AUR a dat lovitura la alegerile parlamentare. A devenit evident că scena politică se va dinamiza după intrarea AUR în Parlament, iar Șoșoacă face parte din acest tablou politic schimbat.

Nu vreau să discut despre ieșirile publice ale Dianei Șoșoacă, s-a tot vorbit despre asta. Sunt ieșiri publice pe care doamna senator și le asumă și cu siguranță și le calculează. Să nu uităm însă cum am ajuns ca Diana Șoșoacă să facă agenda publică în România în anumite perioade. Electoratul s-a pronunțat, a venit la vot și a spus că Șoșoacă merită să fie senator al României. Este un fapt care nu poate fi contrazis.

De ce a votat-o lumea pe Diana Șoșoacă? Simplu. Pentru că mare parte din clasa politică a ultimilor ani a dezamăgit. Iohannis, Ponta, Dragnea, Orban, Cîțu, Barna, Cioloș, toți au fost într-un fel sau altul la putere și au dezamăgit. S-a creat astfel un vid electoral care a fost ocupat de AUR și, implicit de Șoșoacă. Așa că vinovații pentru apariția în viața noastră politică și, mai nou, pe scena internațională a ”fenomenului” Șoșoacă trebuie căutați în clasa politică, mai exact la vârful puterii.

Doamna senator alege cum să se comporte în public, în Parlament, cu presa, etc. Dacă a încălcat legea, atunci să suporte consecințele. Dar hai să o lăsăm mai ușor cu lamentările penibile despre felul în care Diana Șoșoacă alege să facă politică. E un fel de a face politică și nu se întâmplă doar în România.

O ȚARĂ DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA LUI KLAUS IOHANNIS

În curând se vor face 7 ani de când România este condusă de la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis. Apărut în viața românilor ca o mare speranță politică, fostul primar al Sibiului este mai degrabă o dezamăgire, un președinte care nu a făcut decât să semene ură și dezbinare printre români. Un singur obiectiv și-a propus: eliminarea PSD de la butoanele puterii. Și a reușit! Dar care este costul?

România are parte de un președinte care lipsește de la momentele importante. Fie că a fost vorba despre drame precum incendii în spitale, fie că societatea este măcinată de dispute politico-sociale importante, Klaus Iohannis preferă să nu se implice. În singurele momente în care a decis să intervină, Klaus Iohannis a avut un scop precis: să adauge capital electoral, fie îmbrăcând celebra geacă roșie, fie făcându-și apariția în mod oportunist și urcându-se pe cadavrele celor care au murit la ”Colectiv”.

România condusă de Klaus Iohannis este o țară în care ipocrizia politică, indolența și oportunismul au fost ridicate la cel mai înalt nivel. Actualul șef al statului a reușit, din păcate, performanța negativă, de a-i face pe români să fie scârbiți de clasa politică, să nu mai creadă că politicienii din valul nou (aici mă refer în mod special la cei din USR-PLUS) sunt mai buni decât vechii politicieni. Acest fapt este de o gravitate fără margini, lucru care se vede în lehamitatea oamenilor atunci când vine vorba de clasa politică. Zeci de ani de acum încolo, România va fi condusă ilegitim de politicieni care sunt votați de un sfert din populația cu drept de vot.

Ce au văzut românii în cei aproape 7 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis?

  • îți poți lua 5, 6 case din banii de meditație și nu pățești nimic;
  • poți să impui un Guvern, deși românii au votat cu totul altceva;
  • poți face tot ceea ce criticai la adversarii politici, iar asta este cea mai mare ipocrizie politică de care dă dovadă actualul șef al statului;
  • poți sta pe margine, te poți ascunde, deși românii așteaptă soluții de la cel mai important om în stat (au trecut ani de zile de când Iohannis nu a mai acordat un interviu în mass-media);
  • poți duce aroganța politică pe cele mai înalte culmi;

Imediat după a ajuns președinte, Klaus Iohannis a anunțat că dorește ”guvernul său”. A făcut tot ce a putut și a instalat două guverne controlate de el. Care este rezultatul? Guvernul Orban și Guvernul Cîțu sunt cele mai slabe executive pe care le-a avut România după 1990. Dar….președintele României…tace! Așa cum a tăcut de când a ajuns la Palatul Cotroceni.

Acesta este Klaus Iohannis, un politician șters, ajuns președinte prin susținere puternică din exterior și care va rămâne în istorie prin….NIMIC!

POHTA CE-A POHTIT IOHANNIS ȘI MARELE PERICOL PENTRU PSD

Într-unul din articolele anterioare am scris despre faptul că președintele Klaus Iohannis va fi ”groparul politic” al PSD. Am argumentat atunci că tot ce se va întâmpla în acest an în zona politică va avea drept țintă obiectivul major al președintelui Iohannis de a elimina PSD din tot ce înseamnă decizia politică în România: servicii de informații, Guvern și acum Parlament.

Chiar dacă PSD a câștigat alegerile parlamentare, iar la locale a avut un scor destul de bun, asta nu înseamnă mare lucru. PSD a câștigat parlamentarele nu pentru că a avut un ofertă electorală irezistibilă sau pentru că a propus oameni excepționali în funcții publice. Nu! PSD a câștigat pentru că oamenii care au dorit să iasă la urne au dat un vot de blam lui Klaus Iohannis. Sigur că PSD are un electorat destul de stabil, dar și acesta este în scădere după condamnarea politică a lui Liviu Dragnea.

Un lucru foarte important despre care nu vorbește nimeni este marele pericol pentru PSD. Precedentul a fost deja creat. Câtă vreme la Palatul Cotroceni se va afla Klaus Iohannis și după prezidențialele din 2024 un lider tot din zona PNL – USR, PSD nu va mai avea acces la guvernare. Atacul la PSD din partea președintelui Iohannis nu este doar o simplă ambiție politică, ci face parte dintr-un plan bine pus la punct, agreat în marile capitale europene, dar și în SUA.

Este greu de crezut că PSD va mai reuși să ia peste 45% la alegerile parlamentare și atunci să acceadă la guvernare în mod automat. Un simplu scenariu pe care îl lansez la acest moment sună cam așa, iar PSD trebuie să fie foarte atent: Klaus Iohannis nu va mai putea să aibă încă un mandat la Palatul Cotroceni, dar nu îl va împiedica nimeni și nimic să ajungă la Palatul Victoria. Este foarte probabil să avem un fel de rocadă politică, iar cel care va candida la prezidențiale peste 4 ani din partea PNL-USR să meargă în tandem cu propunerea de prim-ministru, în persoana lui Klaus Iohannis. În aceste condiții, pentru PSD urmează o lungă perioadă pe băncile Opoziției.

PS. Pariez pentru 2024 pe tandemul Dominic Fritz (Palatul Cotroceni) – Klaus Iohannis (Palatul Victoria)!

Marele pericol pentru democraţie – IOHANNIS ŞI PNL CULEG CE AU SEMĂNAT!

Nu cu mult timp în urmă spuneam că președintele României, Klaus Iohannis, va fi „groparul” PSD. Mare parte din primul său mandat a fost dedicat acțiunilor de „distrugere politică” a social-democraţilor. Campania pentru prezidenţiale a fost dedicată în mare măsură mesajul anti-PSD. Primele luni ale celui de-al doilea mandat au fost dedicate de asemenea eforturilor de izolare a PSD pe scena politică. TOTUL SE ÎNTOARCE ÎNSĂ ÎMPOTRIVA SA!

Nimic din ceea ce şi-a propus președintele Iohannis în debutul celui de-al doilea mandat nu s-a realizat.

  1. Guvernul Orban, o catastrofă pentru imaginea lui Klaus Iohannis. Chiar dacă nu a ieşit niciodată să critice în mod direct ceea a făcut Guvernul condus de Ludovic Orban, președintele Iohannis nu are cum să fie mulţumit de felul în care s-a guvernat în ultimele luni şi mai ales de felul în care s-a comunicat pe tema guvernării.
  2. Alegerile locale în 2 tururi – un mare eșec pentru Iohannis şi PNL. Căderea Guvernulu Orban prin moţiune de cenzură a îngropat subiectul, care era unul extrem de delicat pentru PSD. Alegerile pentru primari în 2 tururi erau principala armă prin care Klaus Iohannis şi PNL puteau „îngropa politic” PSD. S-A ALES PRAFUL DE ACEASTĂ MANEVRĂ POLITICĂ.
  3. Alegerile anticipate, aproape imposibil să se mai realizeze. Decizia Curţii Constituţionale care îl obligă pe președintele Iohannis să vină cu o altă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru pare a fi lovitura de graţie pentru scenariul anticipatelor. Asta dacă nu cumva şi nu ar fi exclus SĂ NU SE RESPECTE DECIZIILE CURŢII CONSTITUŢIONALE. Este evident că președintele Klaus Iohannis trage de timp când spune că așteaptă motivarea Curţii. În plus, avem experienţa acelui „imediat” pe care Iohannis nu l-a respectat, deşi făcea parte dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, care este DEFINITIVĂ ŞI GENERAL OBLIGATORIE.

Este degringoladă în laboratoarele Palatului Cotroceni şi la Palatul Victoria. Iar peste toate astea se suprapune şi criza coronavirusului. Nimeni nu a anticipat un asemenea scenariu iar acum, cu siguranţă, se lucrează la un Plan B, prin care Iohannis şi PNL să nu piardă totuși guvernarea, dar să se ajungă şi la anticipate. Nici nu va mai conta dacă nu se respectă o decizie a Curţii Constituţionale, iar asta va fi un MARE PERICOL PENTRU DEMOCRAŢIE. Rămâne de văzut cum şi-au propus cei de la PSD să sancţioneze un astfel de gest, pentru că este evident un atac la adresa sistemului constituţional.

Scenariul cel mai plauzibil este ca președintele Klaus Iohannis să nominalizeze o altă persoană pentru funcţia de prim-ministru care să întrunească următoarele condiţii:

  • să fie un om de încredere, docil şi să nu iasă din cuvântul preşedintelui Iohannis
  • să reauşească să îi convingă pe parlamentari să facă acel cvorum pentru a se ţine şedinţa de plen la învestitură

Este greu de crezut că există un astfel de politician, mai ales că PNL şi Klaus Iohannis culeg ce au semănat în ultima vreme. Singurii aliaţi cu adevărat din Parlament au rămas cei de la PMP care, practic, nu contează. În aceste condiţii, CRIZA POLITICĂ DIN ROMÂNIA ESTE ABIA LA ÎNCEPUT DE DRUM!

PAS CU PAS SPRE „ROMÂNIA NORMALĂ” – Planul ascuns al președintelui Klaus Iohannis

De mai bine de jumătate de an, România este asediată din punct de vedere politic, dar cu efect și în plan economico-social, cu scopul de a se pune în aplicare un PLAN ASCUNS. Nu este foarte clar cine se află în spatele operațiunii, dar știm cu siguranță cine sunt principalii beneficiari, dacă PLANUL va fi pus practică până la capăt: KLAUS IOHANNIS și PNL.

PAS CU PAS SPRE ROMÂNIA CONTROLATĂ DE IOHANNIS ȘI PNL

„PSD, ciuma roşie” şi demonizarea lui Liviu Dragnea au fost doar începutul MARELUI PLAN prin care Partidul Social Democrat, cea mai mare formaţiune politică din România, să fie eliminat din tot ce înseamnă PUTERE şi BANI.

  • Un prim semnal a fost dat la europarlamentare, acolo unde PNL a luat cele mai multe voturi.
  • Un al doilea semnal a fost dat la moțiunea de cenzură unde, deşi PSD are un număr important de parlamentari, jocurile de culise au făcut ca Guvernul Dăncilă să fie demis.
  • Al treilea semnal şi cel mai puternic de până acum a venit în urma alegerilor prezidenţiale, unde s-a făcut tot posibilul ca actualul preşedinte să câştige un al doilea mandat fără prea mari emoţii.

PRIMĂRIILE ŞI CONSILIILE JUDEŢENE, CONTROLATE DE PSD, MAREA MIZĂ

Klaus Iohannis şi PNL controlează aproape tot. La Palatul Victoria şi în administraţia centrală liberalii încearcă din răsputeri să își instaleze oamenii, desigur pe criterii „de competenţă”. Serviciile de informaţii în niciun caz nu putem spune că se află în sfera de influenţă a PSD. La toate acestea se adaugă SPRIJINUL EXTERN MASIV, care se va demonstra chiar şi atunci când liberalii își vor dovedi nepriceperea.

Există însă o mare problemă, care provoacă insomnii. PSD controlează încă cele mai multe primării şi consilii judeţene din România. Așa se explică intenţia disperată a PNL de a face alegeri locale în 2 tururi. Ipocrizia este maximă în rândurile liberalilor, în condițiile în care o mare parte din actuala conducere a PNL, provenită din vechiul PDL, a promovat şi aplicat alegerea primarilor într-un singur tur.

Sunt şanse mari să iasă şi planul cu eliminarea PSD din primării şi consilii judeţene din simplul motiv că aleşii locali social-democraţi vor fi singuri în faţa alianţelor iniţiate de PNL în turul al doilea de scrutin. În 2016, harta politică în urma alegerilor locale era roşie. Să nu mire pe nimeni că după 4 ani aceeaşi hartă va avea nuanţe puternice de galben, iar în unele zone urbane chiar nuanţe de albastru-portocaliu, alianţa USR-PLUS fiind un alt beneficiar al alegerilor locale în 2 tururi.

MAJORITATE PARLAMENTARĂ DOMINATĂ ŞI CONTROLATĂ DE PNL, PUNCTUL FINAL AL PLANULUI

Se vorbeşte foarte mult despre alegeri anticipate. Președintele Klaus Iohannis își doreşte ca PNL să aibă un număr de parlamentari apropiat de ceea ce are în prezent PSD. Pentru a ajunge aici e nevoie de alegeri anticipate cât mai repede, mai ales că PNL începe să se erodeze la guvernare. Este greu însă să se ajungă la anticipate, mai ales că foarte mulţi parlamentari, de la toate partidele, nu vor dori să își piardă mandatele înainte de termen. În aceste condiţii, în primă fază, obiectivul rămâne alegerile locale în 2 tururi, iar noii primari aleşi să tragă ulterior pentru PNL la parlamentare.

PS. Nu este întâmplătoare toată această campanie prin care suntem informaţi că PSD a lăsat un dezastru la buget, că nu e sigur dacă vor mai fi majorate pensiile şi salariile, nici chiar chestiunea cu întârzierea plăţii pensiilor. PNL nu mizează oricum pe voturile celor pe care îi anunţă că nu e sigură majorarea veniturilor. Ceea ce ignoră PNL este că acest electorat se poate mobiliza dacă va avea buzunare tot mai goale!

România, pradă a jocurilor politice externe! Axa Iohannis-PNL-Washington-Bruxelles

Evenimentele politice din România din ultimii 3 ani ne arată o realitate crudă şi ne dovedeşte încă o dată că nimic din ceea ce se întâmplă la Bucureşti nu e întâmplător şi are legătură cu marile jocuri care se fac, în principal, la Washington şi Bruxelles.

Pare să fie tot mai clar că acțiunile politice din România fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct, a cărui finalitate o vedem în aceste zile. Dacă acum 3 ani aveam un preşedinte Klaus Iohannis izolat la Cotroceni, în scădere de popularitate din cauza Guvernului tehnocrat Cioloş şi un PSD extrem de puternic, aflat la 45% din opţiunile de vot şi un Liviu Dragnea, considerat de toată lumea „omul care conduce România”, lucrurile s-au schimbat radical şi dramatic într-un interval extrem de scurt. În prezent, președintele Klaus Iohannis şi PNL conduc autoritar tot ce înseamnă scenă politică, iar PSD riscă să fie izolat şi să devină un partid care nu se mai bate pentru câștigarea unor alegeri. DAR CUM S-A AJUNS AICI?

Votul uriaş pentru PSD de la sfârșitul anului 2016 a dat alarma în marile centre de putere mondiale, în special la Washington şi Bruxelles. Chiar dacă au existat unele tatonări prin care s-a dorit o apropiere a PSD de administraţia Trump, lucrurile nu s-au concretizat. În schimb, relaţia PSD cu instituțiile europene, în special Comisia Europeană, s-a deteriorat în mod constant, ajungându-se să se facă unele comparaţii între fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea şi liderii naţionalişti Matteo Salvini sau Viktor Orban. Uniunea European nu avea nevoie de încă un asemenea lider populist şi naţionalist şi într-o ţară cu potenţial strategic așa cum este România.

Imediat după instalarea regimului Dragnea-PSD au început protestele în stradă, iar aici au fost 2 momente culminante: februarie 2017 şi august 2018. Toate aceste proteste au fost bine îmbrăcate în ample operaţiuni de manipulare a opiniei publice, toate fiind legate de demonizarea PSD şi a liderului său. Totul a culminat cu alegerile europarlamentare, câştigate de PNL pe fondul unui val de ură la adresa partidului aflat la guvernare.

La o zi după europarlamentare a venit lovitura de graţie pentru PSD. Liviu Dragnea este încarcerat, iar ceea ce a urmat după nu a făcut decât să pună în aplicare planul de acaparare a puterii politice de către liberali, împreună cu actualul şef al statului, care a devenit din ce în ce mai puternic fără să iasă în evidenţă cu un mandat de 5 ani plin de realizări. Președintele Klaus Iohannis a preferat să se poziţioneze împotriva PSD şi să intre în campania electorală pentru un al doilea mandat cu un slogan simplu, dar extrem de eficient: ROMÂNIA NORMALĂ, care de fapt înseamnă ROMÂNIA FĂRĂ PSD!

Acest slogan a fost răspândit şi în afara graniţelor României, în aceste fel demarându-se OPERAŢIUNEA DIASPORA, sute de mii de voturi mergând către Klaus Iohannis şi PNL.

Sloganul ROMÂNIA FĂRĂ PSD este la modă şi la Bruxelles, acolo unde s-a încercat cu disperare să se împiedice ca PSD să dea un comisar european. S-au inventat motive prin care oamenii propuşi de Guvernul Dăncilă să fie respinşi pe bandă rulantă, iar declaraţia actualului premier al României, prin care se recunoaşte că Guvernul PSD a fost schimbat cu un Executiv de dreapta pentru ca ţara noastră să dea un comisar de la Partidul Popular European nu face decât să confirme toate aceste scenarii.

Lucrurile s-au petrecut așa cum s-a dorit:

  • ROMÂNIA NU MAI ESTE CONDUSĂ DE PSD
  • LIVIU DRAGNEA ESTE LA ÎNCHISOARE
  • KLAUS IOHANNIS ESTE PREŞEDINTE ÎNCĂ 5 ANI
  • SUA ŞI UE AU LA BUCUREŞTI UN GUVERN AGREAT


Klaus Iohannis, „groparul politic” al PSD

Viorica Dăncilă nu mai este premierul României. Trădările și voturile foștilor parteneri de coaliției au fost suficiente să fie votată moțiunea de cenzură. Este încă o etapă în cadrul unei ample operațiuni prin care se dorește eliminarea PSD de pe scena politică și scoaterea electoratului social-democrat în afara marilor jocuri politice.

Totul a început după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2016, atunci când PSD a luat un procent uriaș, având nevoie doar de un partid mic, așa cum este ALDE, pentru a face majoritate parlamentară. Este momentul în care în anumite cercuri politice influente, interne și externe, s-a decis marea operațiune de dezmembrare și eliminare, pas cu pas, a tot ce înseamnă PSD de pe scena politică. Iar omul desemnat să pună în aplicare întregul plan este chiar președintele țării.

Timp de aproape 3 ani, în jurul lui Klaus Iohannis s-a construit o etichetă politică simplă: marele adversar al PSD. Actualul președinte al țării nu a ieșit în evidență cu nimic timp de 5 ani la Palatul Cotroceni, ci a preferat să-și construiască această etichetă, la care mai adaug o caracterizare. După reușita moțiunii de cenzură, Klaus Iohannis, devine, pas cu pas, „groparul politic” al PSD.

Sunt fapte și evenimente care confirmă eticheta pusă președintelui Iohannis, a cărui principală politică de stat a fost să distrugă PSD, în special după parlamentarele din 2016. Le-a blocat numiri de prim-miniștri și miniștri, le-a contestat și blocat legi importante, s-a poziționat în permanență în opoziție față de PSD. La toate acestea s-au adăugat greșelile majore făcute de PSD în ultimii 3 ani, plecând de la răsturnarea propriilor guverne, o premieră în politica românească, până la marile greșeli de comunicare și PR politic. Evident nu lipsește din peisaj condamnarea lui Liviu Dragnea care pare să conteze tot mai mult în tot ce înseamnă dezastrul politic al social-democraților.

PSD pare să se afle într-o situație fără ieșire. În contextul în care Klaus Iohannis este mai puternic ca oricând, cel mai grav lucru care i se poate întâmpla PSD este ca electoratul important și disciplinat care a votat acest partid să se disipeze și să dispară prin refuzul de a mai veni la urne.

Liderii politici vin și pleacă, electoratul e greu să îl mai convingi să îți dea voturile!

MOŢIUNEA DE CENZURĂ, decisivă pentru REZULTATUL ALEGERILOR PREZIDENŢIALE

Este pentru prima dată după alegerile parlamentare din 2016 când șansele ca PSD să piardă guvernarea sunt foarte mari. Lucrurile s-au schimbat radical în ultimii trei ani, iar evenimentele care s-au succedat în această perioadă au făcut ca PSD să aibă în prezent o grămadă de probleme şi riscă să fie scos de la guvernare.

Liviu Dragnea este la închisoare, Călin Popescu Tăriceanu a părăsit barca guvernării, Klaus Iohannis este mai puternic ca oricând. Pe scurt, cam așa arată tabloul politic în prezent. Iar în perspectivă apropiată ne așteaptă alegerile prezidenţiale care, la prima vedere, par mai dezechilibrate ca oricând. În acest context, PSD se confruntă cu o problemă majoră, legată de moțiunea de cenzură, care are şanse reale să treacă din mai multe motive. PSD pare să fie izolat în Parlament, toţi ceilalți se aliază împotriva PSD şi, în aceste condiţii, dacă mai apar şi trădări, așa cum se întâmplă de obicei în astfel de momente, vor fi probleme la vot. Nici nu contează neapărat numărul de semnături strânse pentru moţiune, ci votul va fi decisiv, iar acolo trebuie să ne aşteptăm la surprize. Totul este la limită, iar diferenţa se va face la câteva voturi.

Dar care sunt consecințele politice ale rezultatului votului pentru moțiunea de cenzură, în condițiile în care bat la uşă alegerile prezidenţiale. Sunt 2 scenarii simple, dar cu efecte majore:

  1. MOŢIUNEA NU TRECE! Există şi posibilitatea, în urma unor jocuri şi negocieri de culise de ultimă oră, ca moțiunea să nu treacă. Va fi un eșec total pentru Klaus Iohannis, PNL şi USR. Electoratul îi va percepe pe cei trei drept niște actori politici slabi care, pe un val de simpatie important, nu reușesc să dărâme un Guvern PSD aflat în mare dificultate. Cea mai importantă consecinţă ar fi o întărire a candidatului PSD la prezidenţiale, Viorica Dăncilă, care ar da un semnal de forţă printre alegători, mai ales printre cei care deşi simpatizează cu social-democraţii nu erau dispuşi să mai vină la vot. Dacă nu trece moțiunea de cenzură, Viorica Dăncilă are şanse foarte mari să intre în turul doi la prezidenţiale.
  2. MOŢIUNEA TRECE! Scena politică se va reseta dacă va trece moțiunea de cenzură. Președintele Klaus Iohannis va deveni cel mai important actor politic şi va oferi Guvernul celor de la PNL. Nu este exclus să se meargă până la alegeri şi cu un Executiv de tranziţie, dar oricum cu oameni agreaţi de Iohannis. Cea mai importantă consecinţă va fi însă pentru PSD. Pierderea guvernării înseamnă finalul carierei politice pentru Viorica Dăncilă, prăbușirea în sondajele de opinie, şanse minime să intre în turul doi la prezidenţiale. Nu este exclus ca Viorica Dăncilă să piardă şi funcţia de preşedinte PSD. Cu siguranţă, Victor Ponta are un plan bine pus la punct de revenire la butoane în PSD, în situaţia trecerii moţiunii de cenzură.

Politica este plină de surprize, negocieri, jocuri de culise, dar este evident că alegerile prezidenţiale vor fi influenţate de rezultatul votului la moțiunea de cenzură. Este poate cea mai importantă moţiune de cenzură din ultimii ani, cu efecte politice la nivelul cel mai înalt!

Cazul CARACAL răstoarnă calculele pentru PREZIDENŢIALE

România are în acest an alegeri prezidenţiale. Fie vom avea un nou preşedinte, fie actualul şef al statului mai câştigă un mandat de cinci la Palatul Cotroceni. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical după nenorocirea de Caracal.

Nimic nu va mai fi ca înainte de Caracal. Totul este în mişcare şi în schimbare, iar calculele pentru prezidenţiale au toate şansele să fie date peste cap. De la Colectiv nu a mai fost atât de multă emoţie în societate, iar politicienii trebuie să ţină cont de asta. Cine nu va face asta va fi măturat de electorat.

Cine va ştii să gestioneze cel mai bine momentul Caracal va ieşi învingător la prezidenţiale. Unii au încercat să se urce pe valul de frustrare şi nemulţumire, dar au greşit. E cazul liderului USR, care a dovedit că mai are mult de învăţat în politică. E la început de drum, mai are timp, dar să spui că dacă erai preşedintele ţării cazul Caracal nu exista e deja mult prea mult. Oricum, Dan Barna pare să fi înţeles gafa şi a dispărut puţin din peisajul politic.

Teoretic, ceea ce s-a întâmplat la Caracal, felul în care s-a intervenit, întreaga bulibăşeală instituţională, ar trebui să o deconteze cei care se află la guvernare. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Colectiv. Doar că situaţia acum este puţin schimbată. Preşedintele Klaus Iohannis nu poate fi asociat în mod direct cu felul în care s-a intervenit la Caracal, dar este totuşi şef al statului în ultimii cinci ani. Teoretic, Iohannis este omul cel mai puternic şi mai influent în această ţară care, prin reprezentanţii ei în funcţii publice (procurori, poliţie, STS, operatori 112), a eşuat în salvarea unei tinere care, în mod miraculos, a apucat să sune după ajutor.

Toţi cei care sunt în funcţii publice sunt responsabili de ceea ce s-a întâmplat la Caracal. Este revoltător cum unii din opoziţie au încercat şi încă încearcă să-l extragă pe Klaus Iohannis din povestea nefastă de la Caracal. Nu poţi să te mândreşti că eşti preşedintele unei ţări doar atunci când se întâmplă evenimente pozitive. Klaus Iohannis nu poate fi desprins de cazul Caracal, pentru că este şeful statului în care s-a petrecut nenorocirea.

În privinţa PSD, cazul Caracal nu poate aduce nimic bun. Vorbim despre un partid aflat la guvernare, care controlează o parte a instituţiilor de forţă prin reprezentanţii politici instalaţi acolo. De parcă nu era suficient ce s-a întâmplat cu Liviu Dragnea, cazul Caracal nu poate aduce puncte electorale PSD, indiferent ce ar face şi pe cine ar mai schimba din funcţii.

Aparent, povestea tristă de la Caracal îi avantajează pe cei care nu au mai fost la guvernare, care ar putea beneficia şi de voturilor unor nehotărâţi sau care nu au mai votat până acum. Este clar că la nivelul societăţii s-a acumulat o imensă nemulţumire, chiar furie pe alocuri, faţă de cei care sunt plătiţi să ne protejeze, să ne salveze şi să ne dea acea speranţă că dacă ai nevoie de ajutor te poţi baza pe autorităţi. În cazul Caracal, aceste autorităţi au eşuat lamentabil, iar decontul va veni la alegerile prezidenţiale. Vom avea surprize majore!!!

Atenţie PSD! Se naşte tandemul Iohannis – Barna

Este mare agitaţie pe scena politică. Partidele îşi stabilesc candidaţii la alegerile prezidenţiale, se discută, sunt şedinţe mai mult sau mai puţin secrete, se negociază, miza fiind una uriaşă. S-a dovedit în ultimii ani că preşedintele României rămâne reperul de bază în politică, chiar dacă în timpul mandatului nu realizează mare lucru. Românii ştiu să valorizeze funcţia de preşedintele al României, lucru dovedit prin prezenţa mare la vot la fiecare scrutin.

Nici în acest an nu se va face excepţie. În ciuda unor opinii destul de izolate, actualul preşedinte, Klaus Iohannis, porneşte cu prima şansă să intre în turul doi de scrutin Nu mai este însă atât de clar că va intra în finala prezidenţială cu reprezentantul PSD. Premierul Viorica Dăncilă este un politician care a crescut mult în ultimii ani. Încă este devreme să spunem că Dăncilă nu va intra în turul doi. Totuşi vorbim despre preşedintele celui mai mare partid din România, cu un electorat stabil, care însă are o mare problemă în prezent: este demobilizat.

Actuala conducere a PSD ar trebui să îşi propună ca principal obiectiv tocmai mobilizarea acestui electoral, recunoscut prin fidelizare şi disciplină. Marele pericol care pândeşte PSD este dispariţia prin fărâmiţare şi demobilizare a propriului electoral, care şi în cele mai negre etape ale istoriei se situa la un minim de 30%. Semnalul a fost tras la europarlamentare iar trendul legat de electoratul PSD este unul negativ.

Ceea ce se întâmplă acum în PSD nu face decât să crească şansele apariţiei pe scena politică a unui tandem care poate fi devastator pentru social-democraţi. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a stabilit ca principal obiectiv câştigarea unui nou mandat la Palatul Cotroceni. Nu va fi simplu, iar asta nu pentru că adversarul tradiţional, PSD, îi va face mari probleme în perioada următoare, ci pentru că pe acelaşi culoar politic cu Iohannis a început să alerge foarte bine candidatul USR-PLUS.

Dan Barna se anunţă un candidat cu potenţial important la prezidenţiale. Este genul de candidat care poate aduce la vot, pe lângă talibanii #Rezist, şi pe cei care nu au votat niciodată până acum pentru că nu erau interesaţi de politică. Este acel electorat cu vârsta cuprinsă între 18 si 35 de ani, care poate înclina decisiv balanţa. Klaus Iohannis ştie foarte bine acest lucru şi va încerca să nu şi-l facă duşman pe Dan Barna.

Scenariul este foarte simplu: Klaus Iohannis îşi va negocia cu Dan Barna susţinerea în turul doi în cazul în care Viorica Dăncilă va intra în finală, iar dacă în turul doi vor intra Iohannis şi Barna se va pune de un blat istoric, având ca obiectiv un nou mandat pentru actualul preşedinte. Nu vor fi negocieri complicate: Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, Dan Barna la Palatul Victoria. Este tandemul devastator pentru PSD, care dacă nu va ştii să gestioneze aşa cum trebuie noua conjunctură politică riscă să devină un partid de 10%. Totul depinde de cât de bine şi de eficient vor reuşi cei din PSD să-şi mobilizeze electoratul, care acum pare extrem de dezamăgit de ceea ce se întâmplă în interiorul partidului.

Marea dilemă a lui Iohannis şi rolul noului PSD

Rezultatele alegerilor europarlamentare şi condamnarea cu executare a liderului PSD, Liviu Dragnea, au dat peste cap toate calculele politice legate de prezidenţiale. Dacă înainte de europarlamentare şi referendum favoriţi pentru a intra în turul doi la prezidenţiale erau, pe de o parte, Klaus Iohannis şi, pe de altă parte, unul din cei doi reprezentanţi ai coaliţiei aflate la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea, lucrurile s-au schimbat radical.

Preşedintele Iohannis rămâne favorit să intre în turul doi al prezidenţialelor, dar nu mai este atât de sigur că va lupta cu Tăriceanu sau candidatul desemnat de PSD. Alianţa USR-PLUS vine puternic pe turnantă şi nu pare dispusă să facă vreun compromis în faţa lui Klaus Iohannis. Fie că va candida Dan Barna sau Dacian Cioloş, candidatul USR-PLUS are şanse mari să intre în finală cu actualul preşedinte al României iar din acel moment se poate întâmpla orice.

Klaus Iohannis ştie toate aceste lucruri şi are în prezent o mare dilemă: cum să gestioneze relaţia cu noul PSD astfel încât să îşi maximizeze şansele de a obţine un al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Preşedintele Iohannis şi-a construit imaginea atacând şi devenind principalul adversar al Guvernului. Situaţia s-a schimbat puţin după condamnarea lui Liviu Dragnea. Nu spun că Iohannis nu mai este adversarul noului PSD, dar între cele două palate s-au deschis nişte uşi prin care se colaborează. Pe de o parte, preşedintele Iohannis trebuie să-şi păstreze şi în timp să-şi radicalizeze din nou poziţia anti-PSD, dar pe de altă parte nu este exclus să se folosească de PSD în bătălia cu USR-PLUS. Este o dilemă politică în care se află preşedintele României, pentru că lucrurile sunt simple: Klaus Iohannis nu poate câştiga prezidenţialele doar cu voturile PNL.

În ciuda campaniei uriaşe de demonizare a lui Liviu Dragnea, PSD a luat 22% la europarlamentare. Este un scor important în condiţiile date, este un electorat semnificativ care nu poate fi ignorat. Problema lui Iohannis este că aceste peste 2 milioane de voturi nu au fost neapărat pentru PSD ci, mai degrabă, pentru Liviu Dragnea. Sigur că foarte mulţi votanţi tradiţionali ai PSD nu au venit deloc la vot sau au votat cu partidul lui Victor Ponta, tocmai pentru că nu s-au identificat cu acţiunile politice radicale ale lui Liviu Dragnea din ultima vreme.

Lucrurile vor deveni mai clare după ce noul PSD îşi va desemna candidatul la prezidenţiale. Atunci va fi momentul în care o parte din dilema politică în care se află Klaus Iohannis se va lămuri. Politica este arta compromisului şi nu ar trebui să mire pe nimeni dacă actualul preşedinte ia în calcul un eventual aranjament politic cu noua conducere a PSD, pentru că pericolul reprezentat de ascensiunea USR-PLUS este foarte mare, iar rezultatul de la europarlamentare este doar începutul a ceea ce va urma pe scena politică.

PS: Am folosit de mai multe ori sintagma „noul PSD” pentru că noua conducere a partidului face eforturi uriaşe pentru a ne arăta că vorbim despre un cu totul alt Partid Social Democrat!!!

Totul e calculat: DĂNCILĂ NU PICĂ!

S-a discutat foarte mult în ultima vreme despre şansele de reuşită ale moţiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. S-au făcut calcule, alianţe, transferuri politice de la un partid la altul, totul în speranţa aparentă că acest Guvern va pica în Parlament. Aşa se întâmplă de fiecare dată când se depune o moţiune de cenzură şi ni se aduce aminte că e nevoie de 233 de voturi pentru ca Guvernul să pice. Greu de crezut că se vor strânge aceste voturi, mai ales că jocurile politice la nivel înalt şi în laboratoarele mai mult sau mai puţin transparente se fac astfel încât acest Guvern să rămână în funcţie cel puţin până la alegerile prezidenţiale.

  1. Preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun interes ca acest Guvern, pe care îl atacă zi de zi, să pice. E un calcul politic simplu: de ce să îl dobori pe cel pe care îl ataci şi de pe urma căruia câştigi puncte electorale? De ce să o schimbe Klaus Iohannis pe Viorica Dăncilă cu un alt premier care va fi asociat până la prezidenţiale cu imaginea actualului şef al statului? S-a mai întâmplat aşa în 2015 când Iohannis l-a numit pe Cioloş premier, iar după un an PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 45%.
  2. PNL trebuie să facă aşa cum doreşte Klaus Iohannis. Poate că liberalii ar fi dispuşi să preia guvernarea de la PSD-ALDE, dar asta nu este pe placul preşedintelui Iohannis, care nu îşi poate permite ca un Guvern liberal să organizeze alegerile prezidenţiale, ţinând cont de probleme majore de organizare care se vor ivi şi la acest scrutin. Klaus Iohannis are nevoie tot de „ţapul ispăşitor” numit Guvernul Dăncilă pentru a da vina pentru probleme inerente care vor apărea în ziua alegerilor. În plus, preşedintele Iohannis nu îşi doreşte să deconteze cele câteva luni de guvernare cu un liberal pe scaunul de la Palatul Victoria.
  3. USR nu are niciun interes să intre acum la guvernare. Partidul condus de Dan Barna nu are de ce să trimită miniştri în viitorul Guvern pentru o perioadă atât de scurtă, mai ales că la prezidenţiale îl vor înfrunta chiar pe Klaus Iohannis. Pentru USR e mul mai simplu să stai pe margine, să ţipi, să acuzi şi să repeţi nişte sloganuri împotriva celor aflaţi la guvernare. Reţeta a funcţionat perfect la europarlamentare şi cel mai probabil o vor aplica şi la prezidenţiale.
  4. Pro România nu riscă să dispară înainte de a exista. Partidul condus de Victor Ponta este un pion important la moţiunea de cenzură, dar nu e pregătit şi nu îşi doreşte să intre acum la guvernare. Eventual pot face un joc punctual al preşedintelui Klaus Iohannis, care ar putea lua în calcul un Guvern de tranziţie pe o perioadă determinată, condus de om propus de Pro România. Aici este însă o problemă. Victor Ponta l-ar vrea pe Sorin Câmpeanu, pentru că un Mihai Tudose instalat din nou la Palatul Victoria este un pericol chiar pentru Victor Ponta la conducerea propriului partid.
  5. PSD trage cu dinţii de guvernare. Social-democraţii au în continuare un număr însemnat de parlamentari care nu au niciun interes să pice actualul Guvern. Sunt oameni care cel mai probabil nu vor mai prinde un al doilea mandat de parlamentar şi, în consecinţă, vor dori stabilitate până în 2020 când vor fi alegerile generale.

Aşa arată tabloul legat de moţiunea de cenzură, care este un simplu instrument politic folosit pentru a atinge nişte obiective. Lucrurile sunt ceva mai complexe decât simple negocieri sau transferuri politice de moment. NIMENI NU ÎŞI DOREŞTE CA ACEST GUVERN SĂ CADĂ! Cu atât mai mult cei care se umflă în pene şi anunţă că sunt pregătiţi să se instaleze la Palatul Victoria.

MAREA „VINOVĂŢIE” A LUI DRAGNEA – cele peste 2 milioane de voturi

Oficial, conform datelor prezentate de Biroul Electoral Central, PSD a luat la alegerile europarlamentare 2.040.765 de voturi. Sigur, nu a fost suficient pentru a ocupa prima poziţie şi este foarte aproape de locul trei, ocupat de USR-PLUS. Desigur, PSD a luat mult mai puţin decât la alegerile parlamentare din 2016 şi mult sub ceea ce au dat majoritatea sondajelor de opinie publicate înainte de alegeri.

Nu discut acum despre cum a ajuns PNL să câştige europarlamentare sau despre procentul extrem de mare obţinut de USR-PLUS. Nici chiar despre eforturile uriaşe pentru ca partidele lui Ponta şi Băsescu să intre în Parlamentul European. Voi reveni în curând asupra acestor ultime aspecte.

Remarca mea acum este una simplă, dar extrem de fermă. Cele peste 2 milioane de voturi nu au fost câştigate de PSD, ci de Liviu Dragnea, cum se spune, pe persoană fizică. În campania electorală, dar nici înainte, nu s-a vorbit despre PSD, ci despre Dragnea. La europarlamentare nu a participat o listă cu propuneri de europarlamentari PSD, ci….Liviu Dragnea. Absolut totul a gravitat în jurul lui Dragnea.

Eu nu vreau să contest eforturile depuse în campanie de lideri ai partidului de la centru sau din teritoriu. Spun însă că scorul obţinut de PSD la aceste alegeri i se datorează lui Liviu Dragnea, care a reuşit performanţa de a lua de unul singur cele 2.040.765 de voturi. Cei care au venit la vot şi au pus ştampila în chenarul cu lista PSD l-au votat de fapt pe Liviu Dragnea.

Sigur că şi din cauza fostului lider al partidului, PSD nu a câştigat europarlamentarele. Dar, ce putea face de unul singur? Pentru că ăsta este adevărul: Liviu Dragnea a fost lăsat singur, în special în ultimele luni. Şi, aşa singur, Dragnea a reuşit o adevărată performanţă.

Oare ce se întâmpla dacă toţi liderii din teritoriu trăgeau pentru PSD cu adevărat? Oare ce ar fi fost dacă la nivelul PSD s-ar fi lucrat puţin la imaginea lui Dragnea?

Nu trebuie să fii mare expert în comunicare şi marketing politic să îţi dai seama că în ultimii 3 ani în România a avut loc cea mai amplă operaţiune de manipulare de după 1990.

Tema manipulării a fost una extrem de simplă: Dragnea trebuie demonizat, Dragnea este răul suprem! Iar când la operaţiune participă ţări puternice, miliardari ai planetei, servicii de informaţii, nu ai nicio şansă. Sau poate ai dacă te faci ghiocel. Cu atât mai mare este performanţa de a lua cele peste 2 milioane de voturi!

Probabil că Liviu Dragnea, acolo unde este acum, este împăcat cu sine. Mai mult nu se putea face la aceste alegeri, iar cei 9 europarlamentari PSD care vor merge la Bruxelles îi pot fi recunoscători.

PS. Vin prezidenţialele! Oare candidatul PSD va reuşi să strângă cel puţin 2 milioane de voturi în primul tur?

5 motive pentru care Dragnea este la puşcărie

Am scris pe 16 aprilie 2019 despre cele 3 motive pentru care Liviu Dragnea trebuie neapărat condamnat. Aşa cum se aştepta multă lume, dar mai ales îşi dorea şi mai multă lume, liderul PSD a fost întemniţat la Rahova. Nu discut acum despre situaţia absolut aberantă şi nocivă de a te bucura că un om a fost băgat la închisoare. S-a scris deja destul de mult pe tema asta. Spun doar atât: SUNTEM O ŢARĂ CARE NU SE MAI FACE BINE!

Revenind la felul în care Liviu Dragnea a ajuns să treacă de la faza de „cel mai puternic om din România” la „cel mai important puşcăriaş din România” trebuie spus de la început că există mai multe motive care, analizându-le, putem înţelege mai uşor cum s-a ajuns să îl vedem pe liderul PSD în duba poliţiei mergând spre Rahova.

1. DRAGNEA ERA MULT PREA PUTERNIC
Probabil că de la Ion Iliescu şi Adrian Năstase, social-democraţii din România nu au mai avut un lider de partid atât de puternic şi de influent. Lui Dragnea i s-a spus în multe feluri, că este dictator, că i se urcase la cap puterea, că i se dezvoltase un cult al personalităţii exagerat de mare. Da, aşa este. Liviu Dragnea era dictator, conducea cu mână forte partidul, dar performanţa unei formaţiuni politice aşa cum este PSD depinde de cât de puternic este liderul său.

2. DRAGNEA ERA PERICULOS LA PREZIDENŢIALE
Viitoarele alegeri prezidenţiale ne dezvăluie o cursă în care actualul preşedinte, Klaus Iohannis, este favorit cert. Liviu Dragnea era singurul care putea strânge acel electorat anti-Iohannis şi anti-stat paralel. Nu spun că Dragnea l-ar fi învins pe Iohannis, dar din acest moment, cum se spune în termeni fotbalistici, actualul şef al statului este cu poarta goală.

3. DRAGNEA ERA UN GHIMPE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ
Alegerile europarlamentare ne arată o reconfigurare a polilor de putere în Uniunea Europeană, chiar dacă popularii europeni şi socialiştii (ambele partide europene îl urau pe Liviu Dragnea) controlează Parlamentul European. Nimeni de la Bruxelles nu îşi dorea ca la Bucureşti să există un fel de Salvini sau Viktor Orban. Şi aşa există deranj mare din cauza populiştilor europeni. România, cu potenţialul său economic şi demografic, nu trebuia să aibă un lider populist care să nu răspundă comenzilor venite de la Bruxelles. În niciun caz nu spun că în spatele condamnării lui Dragnea se află lideri importanţi ai UE, ci afirm cu tărie că la Comisia Europeană şi în alte instituţii europene ieri s-a desfăcut şampania.

4. DRAGNEA ŞI-A NEGOCIAT PROST LIBERTATEA
S-a scris şi s-a vorbit foarte mult despre faptul că în ultimii ani Liviu Dragnea şi-a negociat libertatea. S-a încercat asocierea lui Dragnea cu oameni din structurile de forţă al acestei ţări. Nu ştiu şi nici nu am dovezi să spun că Dragnea stătea la masă cu aceşti oameni care, din păcate, decid cine e băgat la închisoare şi cine nu. Cert este că Dragnea nu a dorit să mai negocieze nimic, cu toate riscurile posibile. Mai mult, în ultimii 3 ani, Dragnea a făcut deranj mare în 2 zone sensibile: justiţie şi servicii de informaţii. Iar când cele 2 entităţi îşi dau mâna nimeni nu scapă, indiferent cât de puternic te crezi în ţara asta. Dragnea se credea puternic, dar ştia că adevărata putere este în altă parte.

5. DRAGNEA E PREA MÂNDRU CA SĂ ACCEPTE O AŞA-ZISĂ „VINOVĂŢIE”
Nu ştiu ce conţine dosarul lui Dragnea, ce probe sau dovezi au avut judecătorii. Înţeleg însă că şansele liderului PSD de a scăpa de puşcărie depindeau de o recunoaştere a prejudiciului sau de o schimbare a încadrării juridice. Nici nu mai contează. Liviu Dragnea nu ar fi acceptat să recunoască fapte pe care nu le-a comis. Iar el ştia că nimeni şi nimic nu îl mai puteau scăpa de Rahova.

PS. Liviu Dragnea nu a avut nicio şansă într-o ţară plină de ură, ipocrizie şi foarte multă prostie!

BOMBA LUI DRAGNEA DIN SEARA ALEGERILOR – 3 scenarii care schimbă România

Liviu Dragnea s-a hotărât! Duminică seara, imediat după anunţarea primelor estimări legate de votul la europarlamentare şi referendum, va face marele anunţ. Nimeni nu ştie care este decizia iar asta generează foarte multe speculaţii şi controverse.

Decizia lui Dragnea este o ecuaţie cu multe necunoscute şi trebuie ţinut cont de contextul politic şi juridic. Nu este întâmplător că liderul PSD a ales seara de duminică pentru a face marele anunţ. Se aşteaptă rezultatele estimative de la europarlamentare şi referendum, iar a doua zi e foarte posibil să vină şi sentinţa de la Înalta Curte. În ciuda acestor necunoscute, Liviu Dragnea a luat deja decizia. Sunt cel puţin trei scenarii legate de decizie:

1. DRAGNEA CANDIDEAZĂ LA PREZIDENŢIALE
Pare să fie scenariul mult aşteptat de membrii PSD, dar dacă Liviu Dragnea va face acest anunţ înseamnă că are informaţii potrivit cărora instanţa de judecată îl va achita a doua zi. Pentru a putea candida, Dragnea nu trebuie să primească nici măcar o condamnare cu suspendare.

2. DRAGNEA NU CANDIDEAZĂ ŞI ÎL SUSŢINE PE TĂRICEANU
Este un scenariu luat deja în calcul şi asta presupune că preşedintele PSD nu ştie ce decizie vine de la Înalta Curte. Liviu Dragnea este un politician pragmatic, care măsoară de două ori înainte de a tăia. Nu este exclus să meargă pe anunţul că PSD îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu la prezidenţiale, în ciuda orgoliilor din PSD, singurul şi marele obiectiv politic fiind înfrângerea lui Klaus Iohannis.

3. DRAGNEA SE RETRAGE DE LA ŞEFIA PSD
Este cel mai surprinzător scenariu, dar care va arunca în aer scena politică. Totul este calculat, iar dacă liderul PSD va face acest anunţ înseamnă că are în vedere toate consecinţele unui astfel de gest. Nu este exclus ca social-democraţii să fie conduşi o perioadă de un grup de lideri, sub forma unei conduceri colective, până la următorul congres. Liviu Dragnea este conştient că o retragere a sa de la conducerea partidului va avea consecinţe majore, dar nici nu poate pune partidul într-o situaţie extrem de dificilă în cazul unei condamnări.

Totul se joacă până duminică seară. Există însă o certitudine, faptul că PSD va câştiga europarlamentarele, dar nu este suficient pentru ca Liviu Dragnea să îşi anunţe candidatura la prezidenţiale. Ziua de luni este mai importantă decât seara de duminică!

Europarlamentarele, ultima carte pentru Klaus Iohannis

Ultimele săptămâni ne arată un preşedinte Klaus Iohannis extrem de activ pe scena politică, semn că rezultatul de la scrutinul pentru Parlamentul European, împreună cu rezultatul de la referendum, sunt vitale pentru viitorul său politic. Din anumite puncte de vedere, rezultatul europarlamentarelor este mai important decât ce se va întâmpla cu referendumul, care e clar că fost o manevră electorală ieftină în încercarea de a aduce la vot un plus de votanţi anti-PSD. Iar o manevră ieftină va avea consecinţe la fel de ieftine, fiind greu de crezut că oamenii care în mod tradiţional nu votează PSD se vor înghesui la urne, motivaţi decisiv de cele două întrebări absolut irelevante şi formulate destul de alambicat.

Preşedintele Klaus Iohannis ştie deja că mişcarea cu referendumul în aceeaşi zi cu europarlamentarele se îndreaptă deja către un eşec şi caută soluţii pentru a ieşi din situaţia neplăcută generată chiar de la Cotroceni. În condiţiile unui eşec la referendum, Klaus Iohannis îşi joacă ultima carte pentru a intra în cursa prezidenţială cu prima şansă, iar europarlamentarele pot fi o asemenea carte. Aşa se explică prezenţa preşedintelui Iohannis la mitingurile PNL, şeful statului sperând într-un rezultat bun din partea liberalilor.

Un eşec al PNL la europarlamentare va fi şi un eşec pentru Klaus Iohannis, care nu poate să se lanseze în cursa prezidenţială pentru un nou mandat alături şi susţinut oficial de un partid care nu ia la europarlamentare un scor de minim 26-27% din voturi. Este puţin oricum, dar orice scor obţinut de PNL sub 25% este un dezastru în primul rând pentru Iohannis.

Nu este exclus ca în cazul unui rezultat slab obţinut de liberali să asistăm la schimbări majore în zona opoziţiei politice, care să meargă de la schimbarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL până la o renunţare a lui Klaus Iohannis de a mai candida, dacă se va ajunge la concluzia că este atât de plafonat încât nu poate obţine un nou mandat la Palatul Cotroceni. Sunt atât de mari interesele interne, dar mai ales externe, ca PSD nu dea viitorul preşedintele al României, încât nu se va risca, mergând cu Iohannis drept candidat. 

Nici scorul obţinut de USR-PLUS nu trebuie ignorat, dar nu este foarte sigur că preşedintele Iohannis se va putea baza pe această structură politică în perspectiva prezidenţialelor. Este destul de probabil ca USR-PLUS să aibă propriul candidat la prezidenţiale şi abia în turul doi să meargă pe susţinerea lui Iohannis, dacă va rămâne candidat.

Tot un eşec major pentru Klaus Iohannis va fi şi un scor de peste 35% obţinut de PSD, indiferent de ce va face PNL. Dacă şi după întreaga operaţiune, coordonată de Iohannis şi alte structuri, prin care PSD şi Liviu Dragnea sunt demonizaţi, social democraţii vor obţine un rezultat mult mai mare decât ne este livrat de sondajele de opinie, atunci actualul preşedinte al României are o mare vină că nu a reuşit să facă din PSD un partid care să nu mai câştige lejer în alegeri. Nu este suficient să izolezi PSD pe plan extern, chiar dacă în acest caz operaţiunea aproape că a reuşit.

Ca să învingi PSD trebuie să o faci la urnele de vot din România, nu organizând summit-uri fastuoase, dar artificiale şi în niciun caz spunând că liderii PSD sunt hoţi şi penali, iar electoratul lor, extrem de disciplinat, este urât şi sărac.

BLESTEMUL ROMÂNIEI – „ciocanul” Timmermans şi „nicovala” Weber

Cu 25 de zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, situaţia politică este extrem de complicată, iar veştile pentru România nu sunt deloc cele pe care le aşteptăm. Marile blocuri politice europene, socialiştii şi popularii, cel mai probabil vor lua majoritatea voturilor şi vor trimite cei mai mulţi europarlamentari la Bruxelles şi Strasbourg. Încă nu este clar cât de mult vor reuşi partidele populiste europene să mobilizeze electoratul, dar este de aşteptat o creştere a procentului pentru aceste partide, în special în ţări ca Italia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Spania, chiar şi în Germania.

Poate fi o veste bună pentru România faptul că socialiştii şi popularii europeni vor lua cele mai multe voturi, având în vedere că avem partide politice puternice reprezentante ale celor două mari formaţiuni europene. Şi aici mă refer la PSD şi PNL, care vor aduce procente importante socialiştilor, respectiv popularilor europeni. Lucrurile nu sunt însă deloc favorabile României pe termen scurt, ţinând cont că la butoanele celor două mari partide europene sunt oameni care nu agrează Guvernul de la Bucureşti.

Frans Timmermans, din partea socialiştilor şi Manfred Weber, din partea popularilor europeni, sunt cei doi favoriţi să preia conducerea Comisiei Europene. Va fi o competiţie între cei doi, iar România, din păcate, se află între ciocan şi nicovală. Niciunul dintre cei doi nu este apropiat de actuala conducere a României.

Socialistul Timmermans, despre care se spune că este omul de legătură al lui George Soros şi cel care a făcut cele mai importante acţiuni de lobby în Parlamentul European în favoarea miliardarului, nu a fost niciodată apropiat de PSD, mai ales de când partidul este condus de Liviu Dragnea.

Germanul Manfred Weber, susţinut puternic de cancelarul Angela Merkel la şefia Comisiei Europene, este principalul artizan al tăierii fondurilor europene pentru România, pe motiv de „încălcare a statului de drept”. Deşi este apropiat de actuala conducere a PNL şi, implicit, de preşedintele Klaus Iohannis, Weber pare la acest moment un adversar mult mai radical pentru Guvernul Dăncilă.

Următoarele luni vor aduce clarificări importante pe plan european, iar pentru România nu sunt veşti bune. Există chiar şi un scenariu de groază pentru PSD şi Liviu Dragnea, dacă lucrurile vor arăta în felul următor:

  • PREŞEDINTE COMISIA EUROPEANĂ: Frans Timmermans / Manfred Weber
  • PREŞEDINTE CONSILIUL EUROPEAN: Angela Merkel
  • PREŞEDINTE PARLAMENTUL EUROPEAN: Guy Verhofstadt
  • PROCUROR ŞEF EUROPEAN – Laura Codruţa Kovesi

Tăriceanu – o achitare cât un mandat de preşedinte al României

Achitarea definitivă a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care era acuzat de mărturi mincinoasă, nu este neapărat o surpriză având în vedere cât de subţire era dosarul instrumentat de DNA. Era aproape imposibil ca procurorii să vină cu ceva în plus, care să fie devastator pentru liderul ALDE şi astfel să obţină condamnarea sa.

Este încă o dovadă a modului total neprofesionist în care se fac dosarele penale, mai ales când sunt vizate personalităţi cu miză politică importantă. Iar Călin Popescu Tăriceanu era „prada” perfectă pentru DNA şi pentru statul paralel. Este un om politic cu notorietate, este al doilea om în stat, este liderul unuia dintre cele două partide aflate la guvernare şi, mai ales, este unul dintre favoriţii în cursa pentru prezidenţiale. Alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, Tăriceanu este personajul politic vânat cu predilecţie de procurori.

Decizia în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu poate fi văzută ca o surpriză ţinând cont de contextul politic în care vine. Pe 26 mai avem alegerile europarlamentare, iar ALDE este un partid care va conta. La sfârşitul anului vom avea alegeri prezidenţiale, iar Tăriceanu este în primii trei favoriţi să câştige cursa electorală.

Prin decizia de achitare definitivă, liderul ALDE îşi consolidează poziţia de principal contracandidat al lui Klaus Iohannis. Poate o să surprindă ce o să spun dar, la ora actuală, PSD este partidul care pierde în urma deciziei în cazul lui Tăriceanu. PSD nu are un candidat oficial la prezidenţiale şi, la cât de orgolioşi sunt social-democraţii, este foarte greu de crezut că vor da buzna la urne să îl voteze pe Tăriceanu.

Poate că undeva, în laboratoarele care fac şi desfac jocurile politice în ţara asta, se doreşte cu orice preţ o finală Iohannis – Tăriceanu la prezidenţiale, scopul principal fiind scoaterea din joc a PSD şi a electoratului său disciplinat.

Decizia definitivă şi în cazul lui Liviu Dragnea va confirma sau nu spusele mele legate de finala prezidenţială care ni se pregăteşte.

3 motive pentru care Dragnea trebuie neapărat condamnat

Marea agitaţie în jurul procesului preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, se poate explica prin miza uriaşă a ceea ce urmează după decizia finală. Iar miza a crescut foarte mult după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului 2016, când Liviu Dragnea a reuşit să aducă PSD unul dintre cele mai bune rezultate electorale din istorie. Evident că acel rezultat nu va mai fi repetat şi la europarlamentare, dar PSD porneşte în continuare cu prima şansă la viitoarele alegeri.

De altfel, nu este întâmplător aleasă data de 20 mai pentru pronunţare, în condiţiile în care pe 26 mai se dă votul la europarlamentare. Pe termen scurt, o condamnare cu executare pentru Dragnea va victimiza PSD, care cel mai probabil va lua un plus de 5-10 procente. Miza condamnării este însă pe termen lung şi are 3 posibile explicaţii:

1. ALEGERILE PREZIDENŢIALE: o condamnare îl scoate definitiv pe Dragnea din cursa pentru prezidenţiale; dacă însă liderul PSD va fi achitat atunci va deveni favorit să câştige cursa pentru Palatul Cotroceni. Aşa se explică şi incertitudinea PSD în a-şi desemna un candidat la prezidenţiale.

2. REAŞEZAREA POLILOR DE PUTERE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ: alegerile pentru Parlamentul European vor aduce modificări importante pe scena politică europeană, dominată până de curând de popularii europeni şi de socialişti. Lucrurile se vor schimba în acest an din cauza valul destul de însemnat de naţionalişti şi populişti care câştigă teren în ţări importante din Europa. Liviu Dragnea este o miză şi din acest punct de vedere, ţinând cont de poziţiile sale categorice împotriva actualei conduceri a Comisiei Europene. Este foarte important cine va conduce în perioada următoare unul dintre cele mai mari partidele social-democrate din Europa, iar la Bruxelles sunt foarte mulţi oameni cu influenţă care ar dori să scape de Liviu Dragnea.

3. CONSERVAREA STATULUI PARALEL: s-a tot spus despre liderul PSD că şi-a negociat libertatea cu acea parte a statului paralel care ia marile decizii în zona justiţiei; nimeni din sfera de influenţă a statului paralel nu îl doreşte pe Dragnea în libertate, pentru că ştiu ce se va întâmpla dacă se va ajunge la achitare. Liviu Dragnea nu uită, nu iartă şi nu va ezita să se răzbune, mai ales că acum îşi joacă una din ultimele cărţi ale supravieţuirii sale în politică.

Lazăr, agentul electoral al PSD

Încă nu a început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare, dar PSD beneficiază deja de un ajutor nesperat venit chiar de unde se aştepta cel mai puţin. Majoritatea liderilor PSD fie au fost urmăriţi penal, fie au condamnări în diferite dosare, fie au fost chemaţi la o „discuţie” de către procurori. Ajutorul nesperat pentru PSD în prag de campanie electorală vine chiar de la şeful procurorilor din România.

Cu fiecare zi în care Augustin Lazăr refuză să demisioneze şi are apariţii penibile în mass-media, PSD câştigă puncte electorale fără să facă mari eforturi. Tăcerea suspectă, dar uşor de înţeles, a preşedintelui Klaus Iohannis în cazul lui Augustin Lazăr nu face decât să ajute PSD. Nici măcar referendumul susţinut şi promovat destul de agresiv de Iohannis şi aliaţii politici nu poate să acopere scandalul legat de trecutul tenebros al procurorului Lazăr.

Cum să vii şi să promovezi un referendum pe teme de justiţie când tu, în calitate de şef al statului, te faci că nu vezi pe cine susţii în cea mai înaltă funcţie a Parchetului General? La fel a făcut Klaus Iohannis şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi, dar acum lucrurile sunt parcă şi mai grave.

În fiecare zi apar mărturii ale oamenilor care au trecut prin calvarul puşcăriilor comuniste, care povestesc cât de important era rolul lui Augustin Lazăr în acele vremuri şi cât rău a făcut personajul ajuns efemer dar nu întâmplător în funcţia de Procuror General al României.

Fiecare zi în care Augustin Lazăr rămâne în fruntea Parchetului este o dramă pentru imaginea României, o pierdere pentru capitalul electoral al preşedintelui Iohannis şi un câştig gratuit pentru PSD, care şi-a găsit un agent electoral perfect.

Cum a ajuns Timmermans „jandarmul” României

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că principala gură de foc de la Bruxelles împotriva României este Frans Timmermans, numărul doi în ierarhia Comisiei Europene. Despre acesta a început să se vorbească în România cu precădere după ce PSD a câştigat alegerile parlamentare la sfârşitul anului 2016. Este momentul în care Timmermans îşi începe o adevărată campanie de atacuri la adresa României, subiectul principal fiind justiţia, cu precădere respectarea statului de drept.

Deşi este prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene de la 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans nu a suflat o vorbă când la Bucureşti, în mai 2016, tehnocraţii lui Cioloş au modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Imediat după venirea PSD la putere, „jandarmul” Timmermans a pus ochii pe România şi nu o mai slăbeşte din atacuri.

S-a spus în media că Timmermans este atât de virulent pentru că se află în campanie electorală. Poate fi un argument, mai ales că numărul doi în conducerea Comisiei Europene îşi joacă ultima şansă de a rămâne în politica europeană la nivelul cel mai înalt, sperând să ajungă în fotoliul deţinut de Jean Claude Juncker. Partidul lui Timmermans stă atât de slab în sondajele din Olanda încât riscă să nu prindă nici măcar un loc de europarlamentar. Marea ipocrizie este că Timmermans are nevoie şi de voturile PSD pentru a ajunge la conducerea Comisiei Europene.

Dar de ce este atât de pornit împotriva României?

În primul rând, Frans Timmermans este olandez. Olanda este din foarte multe puncte de vedere principalul adversar al României la nivelul Uniunii Europene. Olanda nu vrea România în spaţiul Schengen. De asemenea, Olanda are o mare problemă cu portul Constanţa, văzut drept un mare rival al principalului port comercial european, Rotterdam.

În al doilea rând, socialistul Timmermans este unul din liderii UE care au făcut un lobby puternic acţiunilor şi organizaţiilor finanţate de adversarul PSD, miliardarul George Soros. Timmermans a fost principalul avocat de la Bruxelles, care l-a susţinut pe Soros în războiul acestuia cu Viktor Orban.

Crede cineva că Timmermans a ajuns întâmplător prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene având în portofoliu domeniul justiţiei şi respectarea statului de drept?

Crede cineva că Timmermans nu înţelege că de fapt în România nu este nicio problemă cu respectarea statului drept? 

PS! Din păcate, PSD, poate cu excepţia a 2-3 lideri, preferă să se facă preş în faţa atacurilor total interesate venite din partea unui olandez extrem de oportunist, care îşi joacă viitorul politic la mai multe capete! 

ANALIZĂ! Klaus Iohannis joacă ultima carte

Prima parte a anului electoral 2019 ne arată un Klaus Iohannis mult mai activ decât a fost în toţi cei 5 ani de mandat, în care a preferat o atitudine destul de pasivă şi, de cele mai multe ori, a reacţionat la diverse evenimente. Sunt puţine situaţii în acest mandat, în care Iohannis să fi venit cu iniţiative prin care să marcheze puncte electorale decisive.

Principalul obiectiv al mandatului de preşedinte al lui Klaus Iohannis a fost şi rămâne obţinerea unui al doilea mandat. Lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. Nici nu mai contează ce a fost în aceşti 5 ani. Contează doar ca actualul preşedinte să mai rămână încă un mandat la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis şi-a început mandatul cocoţat pe un val de simpatie de care nu a ştiut prea bine să profite. A avut un moment, după nenorocirea de la Colectiv, în care a preluat iniţiativa politică, dar a eşuat lamentabil venind cu Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Acesta este marele eşec al mandatului preşedintelui Iohannis, care a dus şi la o victorie istorică a PSD la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2016.

În ultimii 2 ani, Klaus Iohannis nu a mai reuşit să iasă în evidenţă prin iniţiative politice majore. Sugestiv pentru cei 5 ani de mandat pentru Klaus Iohannis este că acesta a evitat să iasă în mass-media cu un interviu adevărat la una din marile televiziuni de ştiri din România. Este un mare semn de slăbiciune pentru Klaus Iohannis.

Singura sa strategie este să se poziţioneze împotriva PSD, să critice şi să blocheze tot ce vine de la Guvern. Cam puţin pentru a obţine încă un mandat.

Acum a apărut chestiunea referendumului, care nu vine ca o iniţiativă din partea Palatului Cotroceni. Marele merit pentru referendumul pe teme de justiţie îl are USR, împreună cu #Rezist. Preşedintele Iohannis nu a făcut decât să se alăture iniţiativei, sfătuit probabil că este ultima şansă să fie reales la prezidenţiale. Aşa se explică ultimele ieşiri ale preşedintelui Iohannis, care are însă o mare problemă.

Pe de o parte, Iohannis trebuie să dea satisfacţie USR/#Rezist, care deja au început să mârâie că nu mai este nevoie să fie consultat din nou Parlamentul pentru tema referendumului.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis, deşi e candidatul oficial al PNL la prezidenţiale, nu pare să se bucure de sprijinul total al aleşilor locali liberali, care au simţit apropierea acestuia mai degrabă de USR şi Cioloş.

În aceste condiţii, de eşecul/succesul referendumului va depinde în mare parte un nou mandat de preşedinte pentru Klaus Iohannis.

Accesul către Cetatea Poenari, restricţionat din cauza urşilor

Conducerea Muzeului Judeţean Argeş a hotărât să restricţioneze accesul către Cetatea Poenari, după ce în zonă au fost observaţi urşi.
Potrivit informaţiile transmise de Biroul de presă al Consiliului Judeţean Argeş reiese că doi angajaţi ai muzeului, care îşi desfăşoară activitatea la cetate, au observat urşii şi au anunţat conducerea instituţiei. Din cauza pericolului existent, cetatea a fost închisă, iar zona este monitorizată de jandarmi şi silvicultori, sub coordonarea Instituţiei Prefectului Argeş.

Boeing a finalizat reprogramarea software a avioanelor 737 MAX

Producătorul american de avioane Boeing a anunţat că a reprogramat un soft al aeronavelor 737 MAX, pentru a preveni ca date eronate să declanşeze un sistem anti-blocare. Problema a fost criticată în urma a două prăbuşiri cu botul în jos a unor avioane de acest tip, într-un interval de cinci luni.

Boeing a mai anunţat că sistemul anti-blocaj, despre care se crede că a forţat orientarea în jos a botului avionului în cel puţin unul dintre accidente, cel produs în octombrie 2018 în Indonezia, va acţiona în acest fel numai o dată pe eveniment, după depistarea unei probleme, dând astfel piloţilor un control mai mare. În plus, sistemul va fi dezactivat dacă doi senzori care măsoară date de zbor esenţiale vor oferi informaţii foarte diferite.

Iohannis, atacat dur de la vârful CSM

Preşedintele CSM, judecătorul Lia Savonea, lansează un atac extrem de dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, în urma consultărilor de la Cotroceni pe tema situaţiei din justiţiei.

„Apel public al Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru respectarea independenței justiției

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și în considerarea principiului cooperării loiale între puterile statului, în data de 27.03.2019 am dat curs invitației Președintelui României de a participa la o întâlnire pe tema situației actuale din sistemul judiciar, întâlnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Temeiul invitației Președintelui României a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituția României, ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri.

Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiţiei care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic.

Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual.

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate.

Kovesi, din nou în faţa anchetatorilor

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, din nou, la Secţia specială de investigare a magistraţilor. Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruţa Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. În această cauză, fostul procuror-şef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

ANALIZĂ ELECTORALĂ! Lista europarlamentarilor din România care intră în Parlamentul European

Prezenta simulare electorală privind lista europarlamentarilor din România care vor prinde un loc în Parlamentul European are la bază câteva criterii:

  • o prezenţă la vot de minim 30%
  • îndeplinirea pragului electoral de 5%
  • ultimele sondaje de opinie la nivel naţional

PSD – 11-12 europarlamentari

  1. Rovana Plumb
  2. Carmen Avram
  3. Claudiu Manda
  4. Chris Terhes
  5. Dan Nica
  6. Maria Grapini
  7. Tudor Ciuhodaru
  8. Dragoş Benea
  9. Victor Negrescu
  10. Andi Cristea
  11. Natalia Intotero
  12. Gabriela Zoană

PNL – 7-8 europarlamentari

  1. Rareş Bogdan
  2. Mircea Hava
  3. Siegfried Mureşan
  4. Vasile Blaga
  5. Adina Vălean
  6. Daniel Buda
  7. Dan Motreanu
  8. Gheorghe Falcă

USR-PLUS – 4-5 europarlamentari

  1. Dacian Cioloş
  2. Cristian Ghinea
  3. Dragoş Pîslaru
  4. Clotilde Armand
  5. Dragoş Tudorache

ALDE – 3-4 europarlamentari

  1. Norica Nicolai
  2. Daniel Barbu
  3. Renate Weber
  4. Ovidiu Silaghi

UDMR – 1-2 europarlamentari

  1. Iuliu Winkler
  2. Vincze Lorant

PRO România – 1-2 europarlamentari

  1. Victor Ponta
  2. Corina Creţu

PMP – 1 europarlamentar

  1. Traian Băsescu

PS! Simularea nu ia în calcul posibila redistribuire a mandatelor!

ANALIZĂ! Iohannis, sfâşiat între PNL şi USR-Cioloş

Preşedintele Klaus Iohannis îşi joacă una din ultimele cărţi în cursa pentru obţinerea unui nou mandat la Cotroceni. A fi sau a nu fi referendum pe justiţie în ziua europarlamentarilor e marea miză la care se lucrează în laboratoarele celor care îl mai vor pe Iohannis încă cinci ani în fruntea statului român.

Lucrurile nu sunt deloc simple pentru Klaus Iohannis, care trebuie să spună clar dacă vom avea referendum în ziua europarlamentarelor sau e doar o discuţie pentru a testa piaţa şi reacţiile politice. Deşi este candidatul oficial la prezidenţiale din partea PNL, iniţiativa lui Iohannis nu este văzută prea bine în rândurile liberalilor, care şi-au făcut un calcul simplu. Tema referendumului nu avantajează PNL, ci mai degrabă USR şi zona #Rezist. Inclusiv Klaus Iohannis ştie acest lucru şi nu vrea să-i supere nici pe unii, nici pe ceilalţi.

Preşedintele Klaus Iohannis are nevoie de maşina de vot a PNL, formată din primari şi structuri teritoriale, mult mai bine organizate decât USR-Cioloş. În acelaşi timp, Iohannis ştie că există un electorat de dreapta care de obicei nu vine la vot decât în momente emoţionale puternice. Ăsta e electoratul de tip USR-Cioloş-#Rezist.

Klaus Iohannis este prins la mijloc în acest moment şi, cel mai probabil, vor urma negocieri în trei pentru a se ajunge la un numitor comun. Nu este exclus să vedem o alianţă pre-electorală între PNL şi USR-Cioloş, deşi animozităţile între cele două tabere sunt foarte mari. Iohannis poate fi mediator la viitoarele negocieri, pentru că are nevoie de ambele electorate.

Pe fond, a face referendum pe o temă populistă cum este justiţia exact în ziua unui scrutin electoral e o încercare de manipulare, prin care se doreşte păcălirea celor care vin la vot. Cei care au astfel de iniţiative nu înţeleg că totul se va întoarce împotriva clasei politice, iar prezenţa la vot va fi şi mai redusă în viitorul apropiat. Oamenii nu pot fi păcăliţi la infinit!

ANALIZĂ! Cum stau favoriţii la prezidenţiale în Bucureşti

  • Analiza comparativă are la bază datele furnizate de CURS în urma celor două studii de tip OMNIBUS în Bucureşti în două perioade distincte, octombrie-noiembrie 2018, respectiv februarie-martie 2019.
  • CĂLIN POPESCU TĂRICEANU se află printre favoriţii cerţi ai electoratului bucureştean, care de obicei votează cu dreapta eşicherului politic. Tăriceanu reuşeşte să se menţină pe primul loc în Bucureşti, deşi nu şi-a anunţat oficial candidatura la prezidenţiale.
  • KLAUS IOHANNIS pare în revenire de formă în Capitală şi culege roadele confruntării cu Guvernul şi liderii PSD. Actualul preşedinte rămâne un candidat de forţă, cel puţin în Bucureşti, în ciuda criticilor care spun că reacţionează greu şi nu se implică mai mult în viaţa politică.
  • LIVIU DRAGNEA este pe un trend descendent în Bucureşti, lucru explicabil perfect în urma scandalului cu Gabriela Firea. În general, situaţia de la PSD Bucureşti este confuză, certurile dintre liderii PSD locali fiind la ordinea zilei. Se pare că Dragnea a înţeles că pierde Bucureştiul dacă nu îngroapă securea războiului cu Gabriela Firea.
  • DACIAN CIOLOŞ creşte în Bucureşti, o posibilă explicaţie fiind alianţa USR-PLUS, care l-a propulsat drept unul din cei doi lideri ai noii formaţiuni. Problema lui Cioloş este că pe acelaşi culoar electoral de favorabilitate se află Călin Popescu Tăriceanu şi Klaus Iohannis, candidaţi mult mai puternici decât Cioloş.
  • VICTOR PONTA pierde teren în Capitală, în ciuda încercărilor acestuia de a captura o parte din electoratul PSD. Fostul premier nu înţelege că nu este suficient să înregimentezi foşti membri PSD şi să dai cu pietre în Liviu Dragnea. Ponta trebuie să facă mai mult, dar opţiunile sale par limitate în prezent.

VIDEO! LIVIU DRAGNEA, ÎNTRE APRECIERE ŞI DEMONIZARE

Liviu Dragnea, liderul celui mai mare partid din România, considerat drept cel mai influent politician al momentului, se află în centrul unei adevărate campanii care îmbină toate elementele manipulării politice.

Preşedintele PSD, despre care se spune că este omul care conduce de fapt România, este contestat de adversarii politici şi apreciat de propriul partid.

După alegerile parlamentare din decembrie 2016, Liviu Dragnea se află în centrul unei adevărate campanii, prin care se doreşte crearea unei imagini negative. Se spune despre Liviu Dragnea că este dictator, că ia decizii de unul singur sau se consultă cu doi-trei oameni apropiaţi, că este răzbunător cu cei care îi contestă. Despre problemele penale nici nu mai are rost să amintim. Totul pare să fie făcut ca la manual.

Multe din aspectele teoretice se regăsesc şi în practică, în special în ultimii 3 ani şi îl vizează direct pe liderul PSD.

Nu spun că se încearcă demonizarea lui Liviu Dragnea, dar tehnici de demonizare se aplică în mod real.

Din moment ce un un popor este supus prelucrării ideologice şi psihologice cu scopul de a i se cultiva ura faţă de un „duşman”, acel popor începe să gândească conform unei matrice simple „noi” vs. „ei”.

Tot ce vine de la „ai noştri” – e bine, tot ce vine de la „ai lor” – e rău. Aşa se ajunge foarte uşor la fanatismul de grup, care se exprimă simplu şi superficial: nu există adevăruri, există un singur „adevăr”.

Întrebarea este: mai poate fi scoasă demonizarea din politica românească?

Dragnea şi PSD nu-şi permit să-l mazilească din funcţie pe Tudorel Toader

Intenţia PSD de a-l schimba din funcţia de ministru al Justiţiei pe Tudorel Toader este văzută de foarte multă lume ca un act sinucigaş, având în vedere că ministrul Tudorel are o imagine foarte bună, iar activitatea sa la minister este apreciată. Pare însă că nu e de ajuns pentru o parte a conducerii PSD în frunte cu liderul Liviu Dragnea.

Îşi permite PSD să-l schimbe pe Tudorel Toader?

La prima vedere, calculele celor din Kiseleff sunt destul de simple: îl remaniază pe Toader sau îl forţează să demisioneze, iar în paralel vor acoperi evenimentul cu o perdea de fum, astfel încât să nu se vorbească doar despre Tudorel Toader. Este metoda clasică de a distrage atenţia de la ceva ce nu te avantajează.
Pentru că este evident că schimbarea lui Toader nu aduce, pe termen scurt, puncte electorale PSD. Până una-alta, Tudorel Toader a făcut deranj mare în interiorul sistemului de justiţie. Faptul că Laura Codruţa Kovesi nu mai este la şefia DNA i se datorează lui Tudorel Toader. Iar asta ştie chiar şi Liviu Dragnea. Toate modificările la legile justiţiei care, după cum se vede, deranjează o parte a magistraţilor, sunt asumate şi promovate de Tudorel Toader. S-a încercat şi înlăturarea lui Augustin Lazăr de la conducerea Parchetului General, dar nu este vina lui Toader că Lazăr încă este la butoane.
Poate că ministrul Tudorel Toader are ritmul său de a lucra şi de a lua decizii, dar aşa ne-a obişnuit: măsoară de două ori şi taie o singură dată. E mai bine aşa, decât să măsori de când eşti la guvernare şi să nu tai niciodată.

Sunt voci care spun că Tudorel Toader are propria agendă şi că toate acţiunile sale sunt calculate conform acestei agende. Nu ştiu dacă este aşa sau nu dar, cu siguranţă, lucrurile s-au schimbat în justiţie de când a venit Tudorel Toader. Iar acesta nu poate să facă totul de unul singur.

PSD îl poate schimba din funcţie pe Tudorel Toader, dar ce pune în loc? În plus, preşedintele Klaus Iohannis abia aşteaptă mişcarea PSD pentru a se opune unei alte nominalizări.
Dacă PSD vrea să-i ridice mingea la fileu lui Iohannis, ăsta e un moment bun. În rest, fără Toader la justiţie, PSD îşi pierde o parte din busolă!

ÎNCEPE CAMPANIA! Replici incredibile între Dragnea şi Ponta

LIVIU DRAGNEA: „Nu cred că aici în Caraș acel partid care este construit, gândit și conceput de securiști, așa cum a fost conceput și alt partid. Au încercat orice cu noi, să mă închidă, să mă amenințe, mi-au presat copiii și îi amenință în continuare, nu a ținut. Și-au dat seama că nu merge numai din interior și au descoperit niște acoperiți, care au început să devină dintr-o dată supărați. (…) Să revenim la băieții din partid care au devenit dintr-o dată supărați. Eu le transmit ceva, până acum au zburdat, au postat, noi nu ne-am ocupat de ei. O să ne ocupăm de ei. O să vorbim despre câți masoni sunt în acel partid, câți securiști, ce afaceri se învârt, și despre vedetele care se urcă pe niște liste și despre foști prim-miniștri care acum sunt plus, minus. Românii vor să știe adevărul”.

VICTOR PONTA: „Noi suntem alături şi împreună cu oamenii (Dragnea ne înjură pentru asta – şi rămâne cu hoţii, analfabeţii şi securiştii lui)! (…) Este un moment al adevărului: Dragnea şi gaşca lui de mafioţi nu se mai ascund şi nu mai au teamă – anunţă că “se ocupă el de noi” / ieri noi am fost pe stradă alături de oameni – el a mers câţiva paşi la Reşiţa şi a văzut cătuşele / frica l-a făcut să spună în sfârşit adevărul; iar noi îi aducem aminte Mafiotului înţelepciunea românească “de ce îţi e frică nu scapi”!

NU UITĂ ȘI NU IARTĂ! Dragnea îl atacă dur pe Iohannis

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Reșița că nu a găsit nici măcar o acţiune sau un gest al preşedintelui Klaus Iohannis, în patru ani de mandat, care să fi ajutat România şi pe români, precizând că şeful statului nu a făcut altceva decât să să blocheze Guvernul.

„Domnul Iohannis. Ce a făcut patru ani? Este o întrebare atât de simplă, ce a făcut acest om cât a fost preşedinte? Eu m-am gândit. Nu am găsit un lucru, o acţiune, un gest care să fi ajutat România sau pe români”, a declarat Dragnea.

„În schimb, am văzut că e deasupra legii. E de notorietate sunt documente cu case mătrăşite. Dă socoteală? Nu. A blocat acest Guvern de câte ori a putut. Cum să fii, ce suflet să ai să blochezi bugetul României numai gândindu-te că 4 milioane de copii trebuiau să aibă de ieri alocaţia mărită? Cum poţi să fii atât de rău? Nu vrea să facem investiţii. A blocat numirea unor miniştri luni de zile. Unii au spus – de ce nu aţi declanşat suspendarea? Pentru că nu mai vreau un scandal în ţară. Se pare un obiectiv ar fi ca acest om nu mai trebuie să fie preşedinte. E un obiectiv foarte important. Pe ce pune mâna strică. Nu vorbeşte România de bine în afară, pentru că nu poate”, a completat Dragnea.

UE ÎŞI MERITĂ SOARTA! Kovesi câştigă în Comisia LIBE

Votul din Comisia LIBE pare clar. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi, faţă de cele 22 ale candidatului francez. În acest moment, Kovesi devine favorită în mod clar să preia şefia Parchetului European.
Pentru mulţi pare a fi o surpriză, dar lucrurile erau previzibile.

1. Postul de şef al Parchetului European nu a apărut întâmplător. S-a lucrat foarte mult pentru înfiinţarea acestei megastructuri europene, iar atunci când s-au purtat discuţii despre cine ar fi cel mai îndreptăţit să conducă instituţia, Kovesi era deja în cărţi. Mai pe scurt, POSTUL A FOST CREAT PENTRU KOVESI!

2. Despre plecarea Laurei Codruţa Kovesi la Bruxelles se vorbeşte încă de pe vremea când la Palatul Victoria era premier Victor Ponta. Încă de atunci se lucrează la strategia ca fosta şefă a DNA să ajungă într-un post-cheie în Uniunea Europeană.

3. Comisia LIBE este, de fapt, „comisia Macovei”. Chiar dacă preşedintele comisiei, Claude Moraes, este un politician echilibrat, care evită să intre în tot felul de jocuri politice, Comisia LIBE este controlată de Monica Macovei şi apropiaţii săi.

4. Kovesi în fruntea Parchetului European este doar începutul pentru ceea ce urmează în unele ţări ale Uniunii Europene. Vor urma abuzuri, anchete trucate, probe falsificate, dosare făcute pe baza unor denunţuri mincinoase. Este reţeta care se va aplica de data aceasta pe plan european şi nimeni altcineva decât Laura Codruţa Kovesi nu putea să conducă o astfel de structură de forţă!

UNIUNEA EUROPEANĂ ÎŞI MERITĂ SOARTA!

ANALIZĂ! Marele pericol pentru PSD

Dacă stai de vorbă cu cel mai înfocat simpatizat al PSD va spune cu siguranţă că acest partid, de când este la guvernare în „era Dragnea”, a avut două mari realizări: a majorat pensiile şi salariile, crescând astfel nivelul de trai al oamenilor şi s-a luptat cu abuzurile din sistemul de justiţie.

Este însă suficient pentru PSD ca să obţină un scor bun la viitoarele alegeri? Cred că nu şi voi încerca să argumentez.

Primul test major la care va fi supus PSD este legat de europarlamentare unde, în funcţie de participarea la vot, social-democraţii speră să obţină 35-40% din voturi. Orice scor sub aceste procente este un eşec.

Nu contestă nimeni că măsurile de creştere a nivelului de trai, prin majorări de pensii şi salarii, nu sunt bune. La fel, bătălia care se dă în continuare pentru stoparea abuzurilor din justiţie este foarte importantă şi trebuie mers până la capăt. Dar lucrurile sunt mult mai complicate.

Ca să măreşti pensii şi salarii ai nevoie de bani mai mulţi la buget. Este evident că PSD nu a reuşit să facă rost de aceşti bani printr-o restructurare eficientă a tot ce înseamnă administraţie publică. Lucrurile au rămas la fel şi nici nu sunt speranţe că se va întâmpla ceva în perioada următoare. În aceste condiţii, PSD a pus ochii pe mediul privat şi de aici au început problemele.

„Taxa pe lăcomie” nu este o invenţie a PSD. În Uniunea Europeană se vorbeşte de multă vreme despre felul în care mari companii fac profituri uriaşe dar le scot peste graniţe.

Prin apariţia acestei taxe, social-democraţii şi-au pus în cap cele mai influente corporaţii care funcţionează în România: bănci, petrol şi gaze, zona de hypermarket. Sunt cele trei domenii care vor face mari probleme PSD, iar acest lucru se va simţi la europarlamentare.

Concret, să vedem ce s-a întâmplat imediat după apariţia „taxei pe lăcomie”:
ZONA BANCARĂ
– Euro creşte, indicele ROBOR creşte – ratele românilor sunt mai mari
ZONA ENERGETICĂ
– Carburanţii s-au scumpit, energia electrică şi gazele naturale se scumpesc
ZONA DE HYPERMARKET
– Preţurile la alimente au crescut binişor în ultimele două luni

Acesta este răspunsul dat de mediul privat îndrăznelii PSD de a majora impozitarea. Băncile se gândesc aşa: românul îşi va achita ratele, altfel îl executăm. La fel benzinarul: are, nu are bani, românul trebuie să bage benzină/motorină. Cât despre alimente, poţi trăi fără să mănânci?

Pentru marile corporaţii lucrurile sunt extrem de simple şi de cinice: „statul ne suprataxează, noi luăm mai mulţi bani de la populaţie”.
Evident că este şi un calcul electoral: nu contează că PSD şi Dragnea au majorat pensiile şi salariile. Toată această creştere a nivelului de trai se evaporă prin majorarea preţurilor şi a ratelor bancare.

Întrebarea este pe cine va înjura electoratul: pe privatul care scumpeşte, sau pe cel care e la guvernare? Acesta este MARELE PERICOL PENTRU PSD!

VIDEO! Atac la multinaţionale de la vârful Comisiei Europene

Congresul socialiştilor europeni a trecut, dar a trecut neobservată o declaraţie importantă făcută de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Acesta susţine că e inacceptabil ca multinaţionalele din Europa, care fac profituri de miliarde de euro să nu plăteasc niciun fel de taxe.
Declaraţia lui Timmermans poate părea normală ţinând cont că vine de la un socialist european, dar e cu atât mai interesantă având în vedere dezbaterile care sunt în România vis a vis de „taxa pe lăcomie”.

Read more

DRAGNEA ŞI DUBLA COMANDĂ A LUI TUDOSE

Fostul premier PSD, Mihai Tudose, şterge pe jos cu omul care l-a propus în funcţia de la Palatul Victoria.

Liviu Dragnea – paria Europei! A crezut că poate să păcălească în continuare pe toată lumea, dar a reușit doar să se…

Publicată de Mihai Tudose pe Sâmbătă, 23 februarie 2019

E bine să ne reamintim ce spunea Liviu Dragnea despre Mihai Tudose. A avut sau nu Tudose DUBLĂ COMANDĂ?

Read more

NUNTĂ MARE ÎN PSD! Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda se căsătoresc

Vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu se căsătoreşte civil cu vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, ceremonia urmând să fie oficiată de primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
După cununia oficiată în Sala Mare a Primăriei va urma o petrecere într-un local din zona centrală a municipiului Craiova.
Pe 30 martie, Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda se vor cununa religios, urmând ca petrecerea să aibă loc într-un cort special amenajat pentru astfel de evenimente.
Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda au fiecare câte un copil din căsniciile anterioare.

TENSIUNEA CREŞTE! Preşedintele Venezuelei întrerupe relaţiile diplomatice cu Columbia

Liderul venezuelean, Nicolas Maduro, angajat într-o adevărată probă de forţă cu opozantul său, a anunţat că întrerupe relaţiile diplomatice cu Columbia, de unde liderul opoziţiei, Juan Guaido, încearcă să introducă ajutoare umanitare în ţara sa.

”Am hotărât să întrerup relaţiile politice şi diplomatice cu Guvernul fascist al Columbiei, ai cărei ambaador şi consuli au 24 de ore (la dispoziţie) să părăsească Venezuela. Afară, oligarhi!”, a declarat Maduro în faţa susţinătorilor săi, la Caracas.

Maduro a făcut anunţul în timp ce liderul opoziţiei, Juan Guaido, a lansat un efort în vederea introducerii unor ajutoare internaţionale în Venezuela de la Cucuta, în Columbia.

INEDIT! Tăriceanu, discurs în limba maghiară la Congresul UDMR

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Cluj-Napoca, în discursul rostit la Congresul UDMR, pe care l-a început în limba maghiară, că românii şi maghiarii trebuie să arate că sunt cetăţeni ai Europei şi reuşesc împreună să realizeze reconcilierea dintre cele două state.
Tăriceanu a precizar că prezenţa sa la Congresul UDMR are rolul de a-i convinge pe maghiarii din România că sunt cetăţeni cu drepturi depline ai României.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=449729098900071&id=227922987222524&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2Flogin%2Fdevice-based%2Fpassword%2F%3Fref%3D104&_rdr&ref=104

DRAGNEA, ÎN GROAPA CU LEI SOCIALIȘTI, CONDUSĂ DE TIMMERMANS

Președintele PSD, Liviu Dragnea, participă la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni. Acolo va da nas în nas cu Frans Timmermans, candidatul socialiștilor europeni la funcţia de președinte al Comisiei Europene. Va fi foarte interesant, Timmermans fiind unul din marii critici de la Bruxelles ai Guvernului României și, se spune, un apropiat al miliardarului George Soros.
Discursul lui Dragnea poate fi urmărit aici:

http://www.facebook.com/PES.PSE/

Poate e interesant de revăzut ce spunea Frans Timmermans despre protestatarii #Rezist :

Read more

DRAGNEA DESCHIDE MULT PREA MULTE FRONTURI DE LUPTĂ

În ultimii ani, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a devenit un lider politic cu autoritate în interiorul partidului, iar după alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2016 a părut tot mai clar că este omul care are ultima decizie în privinţa guvernării.
Se spun multe lucruri despre Liviu Dragnea, că este dictator, că se consultă doar cu 2-3 oameni atunci când ia decizii majore, că a transformat marele PSD într-o proprietate personală, că toate deciziile pe care le ia au legătură cu faptul că vrea să scape de puşcărie Mă opresc aici din enumerare. Greu de spus cât adevăr este în ceea ce am enumerat. Cert este că tocmai această atitudine de lider autoritar l-a făcut pe Dragnea să-şi facă foarte mulţi duşmani şi, în consecinţă, să deschidă foarte multe fronturi de luptă, atât în afara partidului, cât şi în interiorul său.
Liviu Dragnea s-a certat cu Victor Ponta. Au urmat apoi cele două eşecuri cu Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose la Palatul Victoria. Nu este clar nici acum de ce şi cum s-a ajuns să îi nominalizeze pentru funcţia de prim-ministru. A urmat conflictul cu Gabriela Firea, care este departe de a se fi încheiat. La ultima şedinţă a Comitetului Executiv, Marian Oprişan a aruncat piatra în direcţia lui Liviu Dragnea. Nici cu Niculae Bădălău sau cu Paul Stănescu nu există o relaţie prea bună.
Sunt mult prea multe fronturi de luptă în interiorul PSD, iar Liviu Dragnea trebuie să facă faţă şi războaielor externe: disputa cu preşedintele Klaus Iohannis şi acea parte a sistemului paralel care încă mai funcţionează, dar şi relaţia îngheţată cu actuala conducere a Comisiei Europene. De conflictele cu prestatarii #Rezist nu are rost să mai amintesc.
Dar ce se întâmplă când deschizi sau eşti nevoit să participi la atât de multe fronturi de luptă? Există riscul major ca liderul PSD să nu mai poată face faţă atâtor bătălii şi să cedeze sau să negocieze.
Se pot spune multe despre Liviu Dragnea, dar nu că nu ar fi un politician abil. Totul este calculat şi pare că Dragnea merge la risc: TOTUL SAU NIMIC!

ALDE ŞI TĂRICEANU, LOBBY PENTRU MULTINAŢIONALE! SE RUPE COALIŢIA CU PSD?

Discuţiile tot mai aprinse din ultima vreme pe tema OUG 114, aşa-zisa „taxă pe lăcomie”, scot în evidenţă poziţiile ferme ale celor doi parteneri ai coaliţiei de guvernare. Avem, pe de o parte, ALDE prin Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea, Toma Petcu şi, pe de altă parte, Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, Eugen Teodorovici. Se observă o retorică ceva mai echilibrată la premierul Viorica Dăncilă, care preferă să lase o uşă deschisă partenerilor de la ALDE.
Lucrurile în privinţa celebrei ordonanţe sunt simple la prima vedere, dar extrem de complicate la o analiză mai profundă.
Liviu Dragnea a dat semnalul bătăliei împotriva multinaţionalelor pe 17 decembrie 2018, cu ocazia Consiliului Naţional PSD. Discursul de atunci al liderului social-democrat nu a lăsat loc de îndoială: multinaţionalele cu precădere din zona energiei, bancară, telecomunicaţii, hypermarket au fost luate la ochi de şeful PSD, care susţine că aceste companii fac profituri uriaşe în România, dar scot aceste profituri către ţările de origine. Soluţia a fost simplă: SUPRATAXAREA!
Dar de unde vine această radicalizare a preşedintelui PSD la adresa multinaţionalelor? Pe lângă argumentele economice şi financiare, care pot fi analizate de specialişti, Liviu Dragnea, cel mai probabil, se bazează pe informaţii potrivit cărora multinaţionalele au susţinut şi încă o fac, într-un fel sau altul, protestele de stradă împotriva Guvernului.
Pe poziţii radical opuse se află cei de la ALDE, care au pus beţe în roate şi la Legea Offshore, acolo unde PSD dorea o impozitare mult mai drastică a operatorilor care extrag gaze din Marea Neagră. La fel ca în cazul „taxei pe lăcomie”, argumentul suprem folosit de ALDE şi Călin Popescu Tăriceanu a fost faptul că vor fi afectate investiţiile.
Sensibilitatea preşedintelui ALDE faţă de zona multinaţionalelor din energie este ceva mai veche, scandalul din 2008 legat de concesionarea unor perimetre din Marea Neagră către Sterling Resources fiind un exemplu foarte bun în acest sens.
Şi zona bancară pare să fie susţinută puternic de reprezentanţii ALDE. Un exemplu concret a fost participarea, destul de surprinzătoare, a preşedintelui Senatului la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la Comisia economică, prezidată de senatorul Daniel Zamfir. Nu spun că Tăriceanu a fost de partea lui Isărescu, dar cred că audierea ar fi fost „altfel” fără participarea liderului ALDE.
Este evident că, la vârful celor două partide, PSD şi ALDE, există dispute majore vis-a-vis de felul în care ar trebui să se relaţioneze cu multinaţionalele. Fie Liviu Dragnea va ceda în faţa ALDE de dragul menţinerii coaliţiei, fie va merge înainte fără ALDE, dar riscul să piardă guvernarea este foarte mare. Nu cred în varianta susţinerii unui guvern minoritar!

CAZUL POLITI! Zeci de clinici private din Bucureşti, verificate de Direcţia de Sănătate Publică

Direcţia de Sănătate Publică a verificat zece clinici private din Capitală, după ce apărut în spaţiul public cazul falsului chirurg italian Matteo Politi, iar în urma acţiunii, o unitate a fost închisă, activitatea pentru trei a fost suspendată, fiind aplicate şi amenzi în valoare de 72.200 lei.

„Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a apariţiei în mass-media a informaţiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar şi a informaţiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziţie. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activităţii pentru alte 3 clinici medicale şi au aplicat sancţini contravenţionale în valoare de 72 200 de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit aceleiaşi surse, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice).

CAZUL KOVESI! Dragnea spune că NU se află în spatele anchetei penale

Preşedintele PSD a fost întrebat dacă România ar trebui să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul European, Liviu Dragnea declarând că nu ştie ce va face Guvernul şi că nu se poate pronunţa.
„Dar ce, suntem la Eurovision? Nu ştiu ce va face Guvernul. Evit să fac comentarii pentru că ar fi o dublă măsură. Nefiind Eurovision, nu pot să comentez. Tocmai de aceea trebuie să fie candidaţi respectabili”, a declarat Liviu Dragnea.
Referitor la acuzaţiile Opoziţiei potrivit cărora Liviu Dragnea s-ar afla în spatele citării fostului procuror-şef DNA la Secţia de anchetă a magistraţilor, liderul PSD a dat un răspuns tranşant: „Nu comentez prostiile celor din Opoziţie. Eu nu cred că vreun om politic poate să fie în spatele unei structuri a parchetului, care poate e singura care nu a fost numită politic. Resping categoric asemenea afirmaţii, pentru că nu poate nimeni, nici eu, să influenţeze acea structură a Parchetului. Eu nu am habar cum a fost selectată, cum a fost selectaţi oamenii de acolo”.

ERDOGAN-PUTIN! Turcia, ţară NATO, se înarmează din Rusia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat asigurări că Ankara nu va renunţa la contractul încheiat cu Rusia pentru achiziţia de rachete S-400, şi care a provocat rezerve şi critici în rândul aliaţilor NATO din cauza incompatibilităţii acestor rachete cu sistemele de apărare ale Alianţei, transmite Reuters.

‘Noi am încheiat un contract cu Rusia cu privire la rachetele S-400, deci este exclus să întoarcem spatele acestui acord. Este o afacere încheiată’, a declarat Erdogan, într-un interviu la postul CNN Turk.

PARTENERIAT STRATEGIC! Klaus Iohannis, întâlnire cu vicepreședintele SUA, Mike Pence

Preşedintele României, Klaus Iohannis a avut, la Munchen, o întâlnire cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence. În cadrul întâlnirii, oficialul american i-a mulţumit şefului statului român pentru decizia de a îl recunoaşte pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Cei doi oficiali au mai discutat despre stadiul „excelent” al Parteneriatului Strategic România-SUA şi „posibilităţile concrete de aprofundare a acestuia, pe toate dimensiunile”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Klaus Iohannis a reiterat, la convorbirile cu Mike Pence, angajamentul consecvent al României şi al său personal pentru consolidarea acestui parteneriat cu SUA, precum şi pentru întărirea relaţiei transatlantice.

La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite i-a transmis lui Klaus Iohannis că apreciază „modul în care acţionează pentru susţinerea Parteneriatului („strong leadership”)”, precizând că SUA şi România sunt prieteni foarte apropiaţi.

De asemenea, Mike Pence a reamintit şi despre relaţia apropiată a şefului statului român cu preşedintele SUA, Donald Trump. Oficialul american i-a mulţumit preşedintelui României pentru decizia recentă de recunoaştere a lui Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei.

PREVIZIBIL! După Olguţa Vasilescu, Mircea Drăghici își retrage și el candidatura

Deputatul PSD, Mircea Drăghici, a anunţat că îşi retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

„Am luat decizia de a-mi retrage candidatura pentru funcţia de Ministru al Transporturilor. Cred cu tărie că lucrurile importante se fac nu doar cu viziune, muncă şi perseverenţă, dar şi cu sacrificii. Am fost dintotdeauna şi voi rămâne un om de echipă şi vreau să mulţumesc tuturor colegilor din CEx pentru încredere şi susţinere”, a scris Mircea Drăghici pe Facebook.
Anunţul lui Drăghici vine după ce Lia Olguţa Vasilescu şi-a retras marţi candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, precizând că a luat decizia în urma unei discuţii cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea,

ATAC DUR! Tăriceanu o pune la colţ pe Kovesi

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă la Sinaia, că cel mai grav lucru în cazul Laurei Codruţa Kovesi i se pare corupţia de putere şi felul în care a nesocotit principiile constituţionale şi de drept ale României.

„Cred că Laura Codruţa Kovesi până la urmă nu este mai egală decât suntem toţi cetăţeni egali, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Deci aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, când au fost tot felul de persoane care au făcut obiectul unor anchete şi lumea a găsit firesc că acest lucru se întâmplă, România şi-a asumat, între multe alte lucruri, obiectivul de combatere a corupţiei. Au fost aduşi la procuratură şi trimişi în instanţă majoritatea celor acuzaţi de fapte de corupţie. (…) La doamna Kovesi problema cea mai gravă, pe care eu o consider, a fost corupţia de putere. Ştiţi, corupţie nu înseamnă numai că a luat comision de la unul sau a primit o bijuterie? E foarte grav, dar este la fel de gravă şi corupţia de putere. Corupţia de putere însemnând nesocotirea principiilor de drept şi constituţionale într-o ţară, nu numai în România, ci în general. Corupţia de putere sigur că duce la abuz, fără îndoială”, a afirmat Tăriceanu.

DISPUTĂ! Teodorovici, atac voalat la adresa lui Vâlcov

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că dialogul despre politica fiscală şi cea monetară trebuie să fie purtat doar între reprezentanţii ministerului şi cei ai Băncii centrale, iar diversele frustrări trebuie să fie ţinute în interior sau în cadru restrâns.

Deşi nu l-a nominalizat în mod direct, mai mult ca sigur, ministrul Eugen Teodorovici s-a referit şi la consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, care a făcut duminică seară, la Antena 3, mai multe afirmaţii tranşante la adresa BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu, acesta din urmă dându-i o replică foarte dură o zi mai târziu.


Tot sper şi fac apel la acest tip de comunicare: pe cât posibil să ne ţinem cu toţii frustrările în interior, eventual, să ne manifestăm într-un cadru restrâns, dar nu în văzul lumii”, a declarat Teodorovici.

KOVESI CULEGE CE A SEMĂNAT

„Abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă” sunt capetele de acuzare pentru fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. La prima vedere, ştirea a căzut ca un trăsnet, dar analizând la rece nu trebuie să fie chiar o mare surpriză. Se vorbea de foarte multă vreme despre dosarele aflate în lucru la Inspecţia Judiciară şi care o vizau pe Kovesi. De asemenea, s-a comentat foarte mult şi pe seama înfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în justiţie, adversarii acestei structuri susţinând că a fost creată pentru a-i vâna pe procurori şi judecători. Nimic mai fals. Era nevoie de un asemenea instrument în sistemul de justiţie în condiţiile în care au ieşit la suprafaţă atât de multe abuzuri şi ilegalităţi.

Este cel puţin hilar ca Laura Codruţa Kovesi să se plângă că este discreditată prin începerea acestei anchete. În plus, să vezi cum fosta şefă a DNA foloseşte cuvântul „abuz” când vorbeşte despre propria anchetare e mai mult decât bizar. Până una-alta, Kovesi este un magistrat al acestei ţări iar anchetarea sa este absolut normală. Oare doar pentru că te cheamă Kovesi nu trebuie să te ia nimeni la întrebări?

De fapt, tot ceea ce se întâmplă acum nu este decât efectul a ceea ce s-a semănat în sistemul de justiţie pe vremea când Laura Codruţa Kovesi a condus în forţă DNA. Majoritatea celor anchetaţi s-au plâns de abuzurile anchetatorilor şi mulţi dintre ei, după ce li s-au distrus vieţi şi cariere, au fost declaraţi nevinovaţi de judecători.

Toţi suntem egali în faţa legii, chiar şi Laura Codruţa Kovesi care, aşa cum a spus, este o etapă intermediară începerii urmării penale. Fosta şefă a DNA nu are de ce să se teamă dacă tot ceea ce a făcut în cei 24 de ani de activitate profesională a fost corect şi legal. În plus, nu poţi să te prezinţi la evaluarea de la Bruxelles şi să îţi doreşti funcţia de Procuror European dacă nu ţi-ai rezolvat problemele în propria ţară.

Şi, aşa cum li se transmitea celor anchetaţi, ÎŞI POATE DOVEDI NEVINOVĂŢIA. SĂ AIBĂ ÎNCREDERE ÎN JUSTIŢIE!

ŞOC ÎN JUSTIŢIE! Kovesi, pusă sub acuzare

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie.
Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

EL CHAPO! Baronul drogurilor, găsit vinovat în instanţă

Liderul cartelului mexican de droguri Sinaloa Joaquin „El Chapo” Guzmán Loera a fost găsit vinovat de toate cele zece capete de acuzare formulate împotriva sa – inclusiv de cel mai grav dintre ele, de participare continuă la o întreprindere criminală -, de către un juriu federal, la New York. „El Chapo” riscă închisoarea pe viaţă!

Guzmán a fost găsit de vinovat, între altele de conspiraţie în vederea spălării de bani de pe urma vânzării de stupefiante, distribuire la nivel internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri şi de folosire unor arme de foc.

În cursul procesului au fost prezentate, de asemenea, fotografii din timpul unor filaje, convorbiri telefonice interceptate şi mesaje de tip text implicându-l pe Guzmán, dar şi armament bling-bling şi ”cărămizi” de cocaină.

„El Chapo” a evadat dintr-o închisoare mexicană în 2001, într-un cărucior pentru rufe murdare, iar în 2015 printr-un tunel.

După ce a fost prins din nou, în 2016, el a fost extrădat către Statele Unite pentru a fi judecat.

HARTA RĂSPÂNDIRII GRIPEI ÎN ROMÂNIA

PROFEŢIA LUI SOROS! UE ar putea avea soarta URSS!

Miliardarul George Soros a lansat un apel către Uniunea Europeană să se „trezească” şi să realizeze „amploarea ameninţării” cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră inamicii ei, atât în plan intern cât şi în plan extern.

Europa „se îndreaptă cu ochii închişi spre neant”, avertizează Soros într-un articol publicat de portalul Project Syndicate, cerându-le „popoarelor Europei să se trezească înainte să fie prea târziu”.

Articolul publicat de Soros şi intitulat „Europa, te rog, trezeşte-te!” vine în context în care se apropie alegerile pentru Parlamentul European, la care sunt aşteptate rezultate bune pentru partidele antisistem şi eurosceptice.

Iată câteva dintre afirmaţiile lui George Soros:

„Europa se îndreaptă în mod inconştient spre uitare, astfel că cetăţenii Europei trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană va dispărea aşa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică în 1991. Nici liderii noştri, nici cetăţenii de rând nu par să înţeleagă faptul că ne confruntăm cu un moment revoluţionar, că seria de posibilităţi este foarte mare şi că eventualul rezultat este puternic incert.”

„Actuala conducere (n.r. a UE) aminteşte de politburo (principalul comitet de decizie al Uniunii Sovietice) la căderea URSS, continuă să dea ukazuri (decrete) ca şi cum ar mai avea vreo relevanţă”

„Viitorul moment dinamic vor fi alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv sistemul desuet din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică a unei modificări a tratatelor şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar în ţările membre, dar nu are capacitatea de a forţa naţiunile să se conformeze” .

„Primul pas în apărarea Europei de inamici, atât de cei interni, cât şi de cei externi, este să recunoaştem magnitudinea ameninţării. Al doilea este să trezim majoritatea proeuropeană şi să o mobilizăm pentru apărarea valorilor pe care Uniunea Europeană a fost fondată. Altfel, visul Europei unite ar putea deveni coşmarul secolului 21” .

„Din păcate, forţele antieuropene se vor bucura de un avantaj competitiv la acest scrutin, din mai multe motive, între care sistemul partinic învechit din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatul şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale UE”.

SURPRIZĂ! Olguţa Vasilescu renunţă la funcţia de ministru

Lia Olguța Vasilescu și-a anunțat retragerea, în urma discuției cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. 

”Astăzi, in urma unei discuții cu liderul PSD Liviu Dragnea, am luat hotărârea sa îmi retrag candidatura pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării. Un atac la CCR înseamnă o perioadă de cel puțin o lună și jumătate de așteptare, perioadă in care activitatea guvernamentală ar avea in continuare de suferit prin absenta din guvern a unui ministru cu un portofoliu important, exact in perioada in care România deține președinția UE. Nu am făcut o miză personală din accederea intr-o funcție guvernamentală, dar sunt convinsă că, așa cum am reușit să deblochez proiecte mari de infrastructură locală in mandatul de primar sau să pun in aplicare aproape tot programul de guvernare pentru Ministrul Muncii, aș fi reușit sa deblochez proiecte mari de infrastructură locală, regională și națională in cadrul ministerelor unde PSD m-a nominalizat. Îmi voi continua mandatul de deputat PSD de Dolj, unde am fost aleasă cu 60 la suta din voturi și imi voi respecta promisiunile făcute in campania electorală alegătorilor mei. Le mulțumesc tuturor colegilor din CEx care m-au votat in unanimitate pentru aceste demnități și, in special, lui Liviu Dragnea și doamnei prim ministru Viorica Dancilă care m-a propus și cu care, intr-o formulă sau alta, voi colabora și in continuare pentru proiectele pe care mi le-am asumat in campania electorală din 2016. Sper că președintele Klaus Johannis va numi URGENT viitoarea nominalizare pentru funcția de ministru din partea partidului care a câștigat alegerile parlamentare, renunțând la blocarea Guvernului României prin încălcarea repetată a legilor și Constituției, in condițiile in care personajul care i-a provocat atâta îngrijorare dispare din ecuație” este reacția Liei Olguța Vasilescu pe Facebook. 

INTERESE MAJORE PENTRU SCOATEREA OLGUŢEI VASILESCU DIN JOCUL POLITIC

Nimeni nu se aştepta ca un politician cu notorietate şi succes, aşa cum este fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să rămână oarecum în afara jocului politic, asta după ce preşedintele Klaus Iohannis face tot ce poate să blocheze numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării. Cu siguranţă cei din PSD nu au luat în calcul un asemenea scenariu, cu atât mai mult că întreaga situaţie de blocaj se va prelungi cu lunile.

Nici măcar Olguţa Vasilescu nu s-a gândit, atunci când a renunţat la Ministerul Muncii, că Iohannis va face acest joc politic şi i se va opune. Probabil că fostul primar al Craiovei nu ar mai fi renunţat atât de uşor la funcţia de ministru, chiar dacă în repetate rânduri a declarat că nu prea mai avea ce să facă la Ministerul Muncii, câtă vreme cele două legi fundamentale, legea salarizării unitare şi legea pensiilor, au fost deja finalizate.

Situaţia este foarte complicată. Liviu Dragnea şi PSD trebuie să ia o decizie. O susţin până la capăt pe Olguţa Vasilescu în faţa lui Klaus Iohannis sau vor propune pe altcineva la Ministerul Dezvoltării?
Olguţa Vasilescu nu e un politician oarecare. Are notorietate şi o imagine bună printre votanţii PSD, a fost un primar care a mişcat lucrurile în municipiul Craiova, a simnţit pe propria piele ce înseamnă abuzurile sistemului paralel, iar câtă vreme a fost la Ministerul Muncii a făcut performanţă.

Dacă PSD decide să o susţină până în pânzele albe pe Olguţa Vasilescu, principala armă va fi Curtea Constituţională. Dar va începe un război de durată, timp în care fostul ministru rămâne în afara jocului politic.
Se discută în media şi despre scenariul prin care PSD să meargă cu altă propunere la Iohannis şi practic să se renunţe la Olguţa Vasilescu.

Ar fi o greşeală strategică a PSD. Nu poţi abandona, în plin război politic, un camarad care a fost vârf de lance şi mai are şi o imagine bună. Poate cei din PSD se gândesc să ia un calcul şi formarea unui culoar politic chiar către alegerile prezidenţiale pentru Olguţa Vasilescu, lucru care însă va produce un deranj mare printre social-democraţi, dar şi printre adversarii politici.

PS. Nu este exclus ca Olguţa Vasilescu să aibă mai mulţi duşmani chiar în interiorul PSD, decât în afara lui!

PREZIDENŢIALE-POZA MOMENTULUI! Iohannis conduce, Tăriceanu rămâne sus, Dragnea revine puternic

Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS (în perioada 21 ianuarie – 6 februarie) oferă o limpezire a opţiunilor politice pentru alegerile prezizenţiale.
IOHANNIS-41%
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU-21%
LIVIU DRAGNEA – 17%
DACIAN CIOLOŞ – 9%

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 21 ianuarie – 6 februarie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

SCANDAL ÎN JUSTIŢIE! PSD răspunde dur Comisiei Europene

PSD a reacţionat la anunţul Comisiei Europene privind eventualitatea unei OUG privind completele de cinci, atenţionând că drepturile omului nu sunt opţionale şi că în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare în privinţa condamnărilor politice din timpul regimului comunist.

”Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte.
Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate.
În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franţa, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi.
Aceasta pentru că drepturile omului nu sunt opţionale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a social-democraţilor.

PSD aminteşte de Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, potrivit căreia „toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept” (Art. 2).

”Păstrând proporţiile, principiul este acelaşi: dreptul unor cetăţeni la un proces corect şi legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferenţa e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituţională că ar acţiona retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independenţa justiţiei şi statul de drept sau că se încalcă principiul separaţiilor puterilor în stat şi nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ţinem cont de ele sau le punem între paranteze?”, se mai arată în postarea PSD.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis recent că este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate şi că respectarea deciziilor definitive este o componentă esenţială a statului de drept.

ANUNŢ DE LA GUVERN! Se modifică „taxa pe lăcomie”

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat la Antena 3 că nu se va renunţa la „taxa pe lăcomie”, dar că vor fi făcute anumite modificări ale OUG prin care este introdusă această taxă, în special pe zona de energie.

„Nu s-a pus niciodată problema (n.r. – renunţării la taxa pe ,lăcomie). Există discuţii pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, şi aici vorbim în special de partea de energie, şi acolo sunt nişte analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut şi tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Şi aici, în ceea ce priveşte energia, vorbim despre o componentă de reformă şi e posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a explicat Vâlcov. 

El a susţinut că au fost presiuni uriaşe pentru a fi eliminată taxa pe lăcomie, cele mai multe de la piaţa de capital şi de la piaţa bancară.

VICTORIE IMENSĂ! România, în semifinalele Fed Cup

Perechea Irina Begu (locul 35 WTA la dublu) / Monica Niculescu (locul 51 WTA) a învins duminică seara perechea cehă Katerina Siniakova (locul I WTA de dublu) / Barbora Krejcikova (locul 2 WTA), în Fed Cup. Scorul România-Cehia a ajuns astfel 3-2 după cele cinci meciuri ale duelului, iar echipa noastră va întâlni în semifinale Franţa.

Româncele s-au impus în trei seturi, după un meci dramatic: 6-7 (2), 6-4, 6-4. Victoria este una impresionată având în vedere că adversarele ocupă primele două locuri în clasamentul WTA la dublu.

Karolina Pliskova, locul 5 WTA, a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-1, 6-4, pe Mihaela Buzărnescu, locul 29 WTA, iar Simona Halep, locul 3 WTA, a trecut, cu scorul de 6-4, 6-0, de Katerina Siniakova, locul 44 WTA.

Duminică, Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova, cu scorul de 6-4, 5-7, 6-4, în al treilea meci al întâlnirii, iar Katerina Siniakova a întrecut-o pe Mihaela Buzărnescu, cu scorul de 6-4, 6-2.

Cehia, deţinătoarea trofeului, triumfase de şase ori în FedCup în ultimii opt ani, câştigând 13 din ultimele 14 întâlniri, de zece ori la rând pe teren propriu, unde era neînvinsă din 2009.

LOVITURĂ PENTRU ROMÂNIA! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020

UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020 pentru că guvernul României şi-a încălcat absolut toate angajamentele, pierzându-şi astfel credibilitatea. Forul continental a decis să nu mai rişte şi a închiriat alte baze de pregătire. Este o măsură de siguranţă luată pentru că la Nyon nu mai există convingerea că Steaua, Dinamo şi Rapid vor fi gata în timp util, potrivit prosport.ro.
UEFA a optat pentru baza din Berceni a FCSB, pentru baza Mogoşoaia a FRF şi, spun sursele ProSport, pentru stadionul Concordia din Chiajna.
Când Bucureştiul a primit, în 2014, organizarea a patru meciuri din cadrul turneului final al Euro 2020, statul român, prin intermediul guvernului său, şi-a luat angajamentul să reconstruiască patru stadioane, la standarde competitive, pe care să se poată antrena naţionalele care vor juca pe Arena Naţională. Era vorba, atunci, să fie refăcute Steaua, Arcul de Triumf, Dinamo şi Rapid.

ŞOC! Mazăre şi Borcea, ani grei de închisoare

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani.
În primă instanţă, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare.
El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
La fond, Cristian Borcea a fost achitat.
Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de aproape un milion de euro de la Borcea.

ARESTAT! Matteo Politi, arestat preventiv pentru 30 de zile

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru chirurgul fals italian, acesta fiind acuzat de trei infracţiuni, înşelăciune în formă continuată şi simplă şi de exercitarea fără drept a profesiei.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au pus în mişcare acţiunea penală faţă de falsul chirurg italian, el fiind acuzat de înşelăciune în formă continuată şi simplă şi de exercitarea fără drept a profesiei.

REFUZ FERM! Iohannis nu vrea să audă de Olguţa Vasilescu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, într-o scrisoare adresată premierul Viorica Dăncilă, că respinge numirea Olguţei Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării, motivând că nu are pregătirea necesară. Şeful statului solicită o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare.

„Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentaţia transmisă, constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă.

De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale”, transmite Klaus Iohannis, în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului precizează că Olguţa Vasilescu, cât a fost ministru al Muncii, activitatea acesteia a fost lipsită de transparenţă, nepromovând dialogul cu societatea civilă. Acesta aminteşte şi de afirmaţii controversate pe care le-a făcut Vasilescu şi de „limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către CSM”.

„Totodată, nu se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii şi justiţiei sociale, doamna Lia-Olguţa Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenţă în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicaţi.

Or, realizarea şi asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administraţia publică, mediul academic şi societatea civilă, alături de pregătirea şi experienţa profesională sunt esenţiale pentru exercitarea acestei funcţii de demnitate publică.

La conturarea acestui profil se adaugă declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice”, explică preşedintele României.

Preşedintele Iohannis îi transmite premierului Viorica Dăncilă că aceasta urmează să înainteze o altă propunere pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării.

DRAGNEA, FAVORIT LA PREZIDENŢIALE! DAR VA CANDIDA?

Majoritatea analizelor politice şi sociologice apărute în ultima perioadă încearcă să ne convingă că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu are şanse prea mari dacă va candida la prezidenţiale. Argumentul suprem: „Dragnea e hoţ, e corupt, a fost condamnat penal”. Poate fi acceptat parţial un asemenea argument, deşi este mult de discutat pe această temă, iar argumentele împotriva celor care susţin această idee sunt multiple şi puternice.

Cei care susţin că Dragnea nu are şanse la prezidenţiale uită câteva lucruri esenţiale sau, dacă nu le uită, se prefac a nu le vedea:

  • Liviu Dragnea este preşedintele celui mai mare partid din România;
  • PSD este partidul cu cea mai bună organizare în teritoriu (doar PDL pe vremea lui Traian Băsescu/Vasile Blaga/Adriean Videanu reuşise să rivalizeze cu social-democraţii);
  • Maşinăria electorală pusă în mişcare de PSD este extrem de eficientă în momentele-cheie ale alegerilor
  • Poate că Liviu Dragnea nu este extrem de popular, dar beneficiază de notorietate şi are marele avantaj că se află la butoanele acestei guvernări
  • Preşedintele PSD este extrem de abil, chiar viclean de multe ori, iar asta îl va ajuta în campania electorale şi în dezbaterile televizate

Alături de preşedintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea este unul din marii favoriţi la prezidenţiale. Asta dacă liderul PSD va decide să candideze pentru că, din momentul anunţul că va candida, va începe cu adevărat războiul politic în România.

Miza războiului va fi simplă: aşa cum s-a dorit şi reuşit într-un final ca Dragnea să nu ajungă prim-ministru, tot aşa se va face tot ce este posibil, dar mai ales imposibil, ca şeful PSD să nu ajungă la Palatul Cotroceni.

CIOLOŞ JOACĂ PENTRU IOHANNIS

S-a vorbit foarte mult în ultima vreme despre problema electorală pe care ar avea-o preşedintele Klaus Iohannis în cazul în care Dacian Cioloş ar rupe rândul şi ar îndrăzni să candideze la prezidenţiale. Nimic mai fals!
Dacian Cioloş nu a reapărut în spaţiul public, după eşecul lamentabil de şef al Guvernului, ca să îi facă probleme lui Klaus Iohannis. Noua misiune a lui Cioloş este să strângă rândurile în zona electoratului anti-PSD, scopul final fiind încă un mandat la Cotroceni pentru preşedintele Iohannis.
E greu de crezut că Cioloş şi USR vor ieşi la atac cu adevărat împotriva lui Iohannis, mai ales că strategia este simplă: actualul preşedinte al României a promis guvernarea unui trio format din PNL, USR şi Cioloş, în cazul în care se va baza pe sprijinul acestora în campanie şi va obţine în că un mandat.
Nimeni dintre adversarii PSD nu are vreun interes să existe prea mulţi candidaţi în această zonă electorală, iar obiectivul major rămânea scoaterea PArtidului Social Democrat, cu orice preţ, de la guvernare.

ÎNCHISOARE PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ! Jose Mourinho, condamnat la un an de închisoare

Celebrul Jose Mourinho a fost condamnat la un an de închisoare fiind acuzat de Fiscul din Spania că nu ar fi declarat venituri de imagine şi implicit nu a plătit impozitul pe acestea, în perioada când acesta era pe banca tehnică a lui Real Madrid, 2011-2012.

Potrivit bbc.com, tehnicianul portughez datorează statului spaniol 3,3 milioane de euro.

În urma deciziei judecătoreşti, Mourinho a primit un an de închisoare, dar nu va petrece niciun minut în spatele gratiilor pentru că în Spania, pedeapsa de până la doi ani de închisoare nu este cu executare. În schimb, antrenorul lusitan va fi nevoit să plătească două milioane de euro spaniolilor.

CAPTURAT LA GRANIŢĂ! Falsul medic care a operat în România, prins când voia să iasă din ţară

Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase, a fost prins, miercuri, de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad, în timp ce încerca să fugă din ţară.

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia de Frontieră, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, a fost depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune.

Bărbatul s-a prezentat în jurul orei 6.00 dimineaţa, la Frontierei Curtici feroviară, pentru a ieşi din România, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta.

Este vorba de Matteo Politi, în vârstă de 38 de ani, acesta legitimându-se la frontieră cu un paşaport italian.

Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

ACUZAŢII DE OPORTUNISM! Scandal uriaş între Băsescu şi Cioloş

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, la TVR 1, că nu i-ar acorda votul lui Dacian Cioloș, relatând o discuție pe care a avut-o cu Jean-Claude Juncker, care face parte din Partidul Popularilor Europeni.
Băsescu a spus că Juncker i-a povestit că Cioloș a discutat cu președintele Comisiei Europene și i-a transmis că dacă portofoliul de comisar european este deținut de socialiști, este dispus să treacă la socialiști pentru a obține mandatul.
„Inima nu mă lasă să îl votez pe Cioloș. Vă pot spune o discuție cu Jean-Claude Juncker. Când eu l-am susținut pe Cioloș să rămână comisar european. Venise Ponta, dar se forma noua Comisie, Comisia Juncker. Și i-am spus «aș vrea să rămână Cioloș încă un mandat în Comisie». În Comisiei poți prin excepție să mai rămâi un mandat, dar nu pe același portofoliu. M-a lăsat Juncker. S-a uitat la mine. Zice, Juncker fiind PPE, zice «știi ce mi-a spus? Că dacă portofoliul e la socialiști, el trece la socialiști». Asta este discuția mea cu Juncker și nu are cum să nu o recunoască Juncker oricine ar da din coadă. Lucru pe care i l-am spus la un moment dat lui Cioloș. Și a zis «niciodată nu îl iau. Unul care trece dela noi la socialiști numai va să rămână în funcție nu va fi comisar în Comisia mea». Aflu de la mine care sunt unul dintre cei doi care a dus discuția. Era dispus să treacă la socialiști ca să rămână comisar european. El i-a spus asta lui Juncker. Dacă portofoliul meu e cumva la socialiști, eu trec la socialiști”, a declarat Traian Băsescu la TVR 1.

În replică, Dacian Cioloș a precizat că nu i-a spus niciodată lui Jean-Claude Juncker că ar fi dispus să treacă la socialiști pentru a obține un nou mandat de comisar european.

„Nu e adevărat. Nu am spus asta niciodată domnului Juncker și i-am menționat asta și domnului Băsescu la acea vreme. De altfel eu nu eram membru de partid atunci și nu se punea problema să mă mut undeva, politic. Aș categorisi PLUS ca un partid de centru dreapta, dacă ne uitam la programul politic din moțiunea programatică cu care am candidat la Convenția PLUS”, a afirmat Dacian Cioloș, pentru MEDIAFAX.

SURPRIZA LUI TRUMP! Preşedintele SUA se întâlneşte din nou cu Kim Jong-Un

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că se va întâlni la finalul lunii februarie cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a doua sa întrevedere cu liderul de la Phenian.
„Dacă n-aş fi fost ales Preşedinte al Statelor Unite, acum, după părerea mea, eram angrenaţi într-un război major cu Coreea de Nord, cu milioane de oameni ucişi. Mai este multă muncă de făcut, dar relaţia mea cu Kim Jong-Un este una bună. Iar preşedintele Kim şi cu mine ne vom întâlni din nou pe 27 şi 28 februarie în Vietnam”, a declarat preşedintele SUA.
Kim Jong-Un şi preşedintele SUA, Donald Trump s-au întâlnit pentru prima data pe 12 iunie, la Singapore, ocazie cu care cei doi lideri au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea.

SCANDAL ÎN ENERGIE! OMV se mai gândeşte dacă investeşte în Marea Neagră

Raportul OMV Petrom privind perspectivele asupra anului 2019 arată că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep.
OMV Petrom este în curs de evaluare a impactului OUG 114 asupra operaţiunilor companiei, deoarece legislaţia secundară încă nu a fost emisă, precizează raportul remis bursei. „Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Legea privind activităţile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţă de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioada de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică”, arată compania.
Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil.

CUTREMUR! 7 seisme la intervale scurte de timp în Marea Neagră

Şapte cutremure au fost înregistrate miercuri dimineaţă în Marea Neagră, între orele 5.42 şi 7.46, toate la adâncimea de cinci kilometri, anunţă Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cel de-al şaptelea cutremur a avut loc la ora 07.46, cu o magnitudine de 3,3 pe scara Richter, producându-se tot la adâncimea de cinci kilometri.

Potrivit reprezentanţilor INFP, primul cutremur de miercuri dimineaţă, din Marea Neagră, a avut loc la ora 5.42, acesta având magnitudinea de 3,1 pe scara Richter. Altul a avut loc la ora 5.51, cu magnitudinea 3,7 grade.

Cine și de ce își bate joc de medicul Cîrstoiu

Nominalizarea medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat al Alianței PSD-PNL la Primăria Capitalei a luat prin surprindere pe foarte multă lume. Cele două partide nu au fost în stare, deși au sute de mii de membri, să ajungă la o înțelegere pentru a găsi un candidat din interiorul celor două formațiuni politice. Firea era controversată, Burduja nu are cine știe notorietate. Și au ajuns la un fel de compromis, scoțându-l din joben pe Cătălin Cîrstoiu, care are o misiune extrem de complicată de a-i învinge pe Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone.

De ce e complicat? Pentru că actualul primar, în ciuda faptului că nu a făcut absolut nimic în timpul mandatului, stă bine în sondaje și reușește prin șmecherie și oportunism să mai covingă oameni să îl voteze. E complicat și pentru că Piedone se pregătește de o viață pentru funcția de Primar General și are un electorat numeros.

Cătălin Cîrstoiu, fără pic de experiență politică, a fost aruncat într-o groapă cu doi lei puternici. Nu este clar nici dacă PSD și PNL chiar îl ajută cu adevărat pe Cîrstoiu în această campanie. Circulă și teoria că Gabriela Firea nu va putea uita faptul că Marcel Ciolacu nu a susținut-o la Capitală și, drept răzbunare, nu se implică total în susținerea medicului. Despre liberali ce să mai vorbim. Sunt praf și doar alianța cu PSD îi mai menține pe linia de plutire.

Este evident că medicul Cîrstoiu are probleme de comunicare, nu știe să iasă din anumite situații mai complicate, iar campania încă nu a început cu adevărat. Mașina de propagandă a lui Nicușor Dan încă nu a început să scoată „marfă” despre contracandidați. Ceea ce pățește acum Cîrstoiu e nimic față de ce va urma dacă medicul nu va ieși să explice ferm tot ceea ce i se impută. Cel mai grav lucru este faptul că liderii PSD și PNL nu par convinși să îl susțină cu adevărat pe Cătălin Cîrstoiu, ceea ce dovește lipsa de sinceritate atunci când au ieșit cu nominalizarea. Se lasă impresia că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu iau în serios această candidatură sau chiar își bat joc de un om.

Situația este extrem de complicată, iar în situația în care Cătălin Cîrstoiu va fi lăsat singur în continuare nu va avea nicio șansă. Ceea ce nu înțeleg Ciolacu și Ciucă este faptul că un eșec al lui Cîrstoiu va avea un impact dezastruos pentru tot restul anului electoral, atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Se știe că Bucureștiul dă un semnal clar pentru toată țara, dar amatorismul unor lideri ai actualei coaliții face să nu se observe această miză uriașă.

SUVERANIȘTII CALCĂ TOTUL ÎN PICIOARE

Alegerile pentru Parlamentul European sunt primul test electoral major din acest an și ne va arată dacă se confirmă ceea ce foarte multă lume anticipează. Mișcările suveraniste din Europa au șansa de a da lovitura în țări importante din Uniunea Europa. Nici România nu e departe de acest scenariu, iar ceea ce întâmplă acum pe continent cu protestele fermierilor nu e deloc întâmplător.

Multe dintre solicitările fermierilor la nivel european se regăsesc și în programele politice ale mișcărilor suveraniste. S-a discutat mult despre ce înseamnă aceste mișcări, s-a spus că sunt curente extremiste, cu solicitări radicale și greu de pus în practică. Ceea ce nu înțeleg cei care atacă partidele suveraniste este faptul că aceste mișcări au apărut și s-au dezvoltat pe fondul nemulțumirilor majore ale oamenilor față de politica Uniunii Europene. Fie că vorbim despre imigrație sau despre politica agricolă comună, nemulțumirile oamenilor sunt tot mai accentuate, iar cei care profită cel mai mult sunt politicieni cu notorietate din zona suveranistă.

Marine Le Pen în Franța, Viktor Orban în Ungaria, Matteo Salvini în Italia, Geert Wilders în Olanda, George Simion în România sunt lideri politici pe val, iar mișcările politice aflate în spatele lor au șanse mari să dea lovitura la alegerile europarlamentare. Totul va depinde de participarea la vot, dar și de felul în care va fi gestionat protestul masiv al fermierilor.

Trebuie să ne așteptăm la surprize majore la europarlamentare, actuala structură a grupurilor parlamentare europene se va schimba radical. Nimic nu va mai fi ca înainte, este un val de ură și de protest care nu are cum să mai fie oprit, iar cei care au de câștigat sunt liderii cu mesaje critice simple, care spun oamenilor ceea ce vor să audă și care nu și-au schimbat opiniile în funcție de cum au fost vremurile. Iar lucrurile se vor complica și mai mult dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.

Mișcările suverniste nu au apărut din nimic. Totul a pornit de la felul în care cei care conduc Uniunea Europeană, în special Partidul Popular European, au gestionat crizele politice și economice. Aroganța liderilor care conduc instituțiile europene nu a făcut decât să umfle electoral partidele aflate în opoziție. În Franța, Marine Le Pen a fost foarte aproape să îl bată pe Macron în alegerile prezidențiale. În Olanda, Geert Wilders a câștigat alegerile legislative. Ungaria este condusă cu mână forte de Viktor Orban, care joacă și cu UE, dar stă la masă și cu Putin. Sunt situații electorale complicate și în Germania, dar și în Austria.

În România, AUR pare să-și fi consolidat locul doi în sondaje și amenință chiar primul loc pentru europarlamentare. Nu este deloc sigur că PSD va câștiga primele alegeri din acest an, iar cei aflați la putere acum în România se gândesc la o variantă să comaseze europarlamentare cu locale, sperând că primarii PSD și PNL vor trage mai mult în campania electorală.

Bulgărele de zăpadă suveranist a pornit la vale de mai bine de doi ani și tot crește, aproape că mătură totul în cale!

3 SCENARII POLITICE DE FOC

Începe agitația pe scena politică, deja se duc negocieri pentru viitoare alianțe politice, totul în perspectiva anului politic 2024 când vom avea mai multe rânduri de alegeri. Nimic nu va mai fi ca până acum pentru că viitoarele alegeri vor schimba total scena politică. Se preconizează 3 scenarii politice care urmează să aducă modificări importante. Totul se negociază chiar în aceste zile.

Primul scenariu este cel al unei alianțe PSD – PNL, pus la cale de conducerea restrânsă a PSD, câțiva lideri PNL și, evident, președintele Klaus Iohannis. Scopul alianței este victoria cu orice preț în fața celor de la AUR care sunt pe val în prezent și este doar începutul ascensiunii. Deși pare improbabilă de pus în aplicare, alianța PSD – PNL are girul Cotrocenilor, dar și al serviciilor. Este evident că și factorii externi sunt la curent cu discuțiile. Nu este încă foarte clar dacă se va merge în alianță PSD – PNL chiar de la europarlamentare, dar este foarte probabil ca cele două partide să meargă pe liste comune la alegerile generale și să susțină un candidat comun la prezidențiale.

Cel de-al doilea scenariu este legat în primul rând de prima bornă a alegerilor de anul viitor, europarlamentarele. Dacă AUR va obține un scor uriaș, asta însemnând peste 20%, PSD și PNL vor fi nevoite să facă o alianță electorală, un fel de USL, în care fiecare dintre cele două partide vor trage cu disperare la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale. Marea problemă a celor de la PSD -PNL este că un scor bun obținut de AUR la europarlamentare va declanșa tăvălugul politic pentru partidul condus de George Simion. Totul va depinde de prezența la vot și de mobilizarea în teritoriu.

Cel de-al treilea scenariu, destul de probabil, este ca PSD și PNL să meargă separat la alegeri, indiferent de cum arată sondajele și de rezultatele de la europarlamentare. Există lideri în cele două partide care susțin varianta de a merge separat la alegeri și mai apoi văd ce fel de alianțe se pot face. Este un scenariu riscant și totul depinde de negocierile care se desfășoară în aceste zile.

Frica de AUR face ca în laboratoarele politice să se lucreze la tot felul de scenarii, inclusiv la posibile discuții post-alegeri. Cel mai probabil se va încerca izolarea AUR, indiferent de scorul obținut la viitoarele alegeri.

CIOLACU, mărire și decădere

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reușit performanța de a ajunge premier în urma unei înțelegeri cu șeful statului, Klaus Iohannis, care a preferat să aibă un final de mandat prezidențial liniștit, în ciuda faptului că nu și-a dorit niciodată un prim-ministru de la PSD. Se pot spune multe despre Ciolacu, dar în niciun caz că nu are abilitate politică.

Marcel Ciolacu se pregătește de mai bine de 10 ani pentru funcția de prim-ministru și visează să îi ia locul lui Iohannis la Palatul Cotroceni. Cel mai probabil se bazează și pe ajutor din interiorul sistemului, dar și pe sprijin european, dar mai ales american. Nimeni nu ajunge într-o funcție majoră în România dacă nu este agreat la Washington și la Bruxelles. S-a spus despre actualul premier că are susținere acolo unde e nevoie, adică undeva în zona Pădurii Băneasa. Ciolacu a reușit să crească puțin câte puțin, ajungând în poziția de a nu mai putea fi refuzat de Iohannis.

Din prima zi în care a ajuns premier, Ciolacu este într-o continuă campanie electorală pentru propria imagine publică. Încearcă să fie acel politician care vrea să rezolve totul în țara asta, de la organizarea meciurilor de fotbal până la scăderea prețurilor în magazine. În plus, Ciolacu folosește arma șantajului numită PNRR pentru a lua decizii în coaliție. El le spune clar celor din PNL: fie aplicăm măsurile fiscale cerute de UE pentru a primi banii din PNRR, fie se rupe coaliția și se intră în criză politică. Aici nu există cale de mijloc. Ciolacu are o agendă politică foarte clară și, în general, și-a impus voința.

Ceea ce nu înțelege Marcel Ciolacu este faptul că reușește cu ușurință să irite foarte multă lume, mai ales prin aroganța politică de care dă dovadă. România a avut „mici Dumnezei” în politică, dar care au sfârșit foarte prost. Modestia și heirupismul de care încearcă să dea dovadă Ciolacu riscă să se întoarcă înzecit împotriva sa.

Șmecheria politică prin care liderul PSD a reușit să urce nu îi va fi necesară pentru a se menține. A lua măsuri fiscale doar pentru că așa vrea Uniunea Europeană nu este o soluție. A te face că iei măsuri pentru a economisi bani la buget când, de fapt, nu umbli acolo unde sunt adevăratele probleme, nu va face decât să enerveze și să genereze un val de ură.

Actualul premier al României nu a fost niciodată un politician veritabil, ci mai degrabă a știut să profite de context și să își maximizeze șansele de a urca pe scara politică. Se numește oportunism politic, dar nu va fi suficient pentru a rezista. Populismul socialist de care dă dovadă Ciolacu se va întoarce ca un bumerang împotriva sa și în niciun caz nu este acel patriotism despre care actualul prim-ministru vorbea la începutul mandatului.

Este foarte ușor pentru Marcel Ciolacu să ajungă de la mărire la decădere.

PSD și PNL culeg ce au semănat: AUR

E mare agitație pe scena politică după ce AUR și-a lansat candidații la europarlamentare. Decizia AUR de a prelua inițiativa pare să fi creat ceva deranj în culisele politice. În plus, faptul că AUR este dat în sondaje pe locul doi poate să pară o surpriză, deși nu este deloc așa.

AUR este principalul partid de opoziție, crește constant în opțiunile de vot și asta se întâmplă deși interesul publicului încă nu a crescut pentru primele alegeri de anul viitor. Creșterea AUR este normală având în vedere faptul că acționează din opoziție, nu a fost niciodată la guvernare, iar mesajele electorale sunt simple și cu impact.

Este evident că AUR profită de felul în care România a fost guvernată în ultimii anii, iar aici nu mă refer doar la guvernarea PSD – PNL, ci și la modul în care președintele Iohannis a girat prin foarte multă indiferență acțiunile politice din această țară. Dacă PSD încă este pe primul loc în opțiunile de vot se datorează felului în care a reușit să ia poziție față de anumite probleme din societate. Dar acest lucru se va schimba. PSD conduce acum Guvernul, Marcel Ciolacu va răspunde pentru orice decizie executivă, mai ales pentru deciziile cu impact negativ. Situația financiară este extrem de proastă în România, iar Ciolacu și PSD trebuie să găsească soluții nepopulare pentru a acoperi găurile de la buget.

Despre PNL nu se poate spune mare lucru. Liberalii au stat în permanență în spatele lui Klaus Iohannis, care oricum nu mai este interesat de ce întâmplă în România. PNL nu mai are lideri politici care atunci când iau poziție într-o anumită problemă să se simtă impactul. PNL mai trăiește doar prin primarii aflați în teritoriu.

AUR rămâne un partid de lider, deși a demonstrat că poate acționa și la nivel de masă. George Simion a reușit să se impună atât în interiorul AUR, dar și ca lider de opoziție. În Parlament, acțiunile AUR, deși nu au prea multe voturi, au produs deranj ori de câte ori a fost câte un eveniment cu impact.

Creșterea AUR este pe undeva naturală ținând cont că guvernarea Iohannis – PSD – PNL este din ce în ce mai slabă. PSD încă mai trăiește prin liderii de la vârf, PNL este aproape în moarte politică, iar Iohannis nu mai are nicio miză.

Este disperare în laboratoarele puterii politice, acolo unde își dau mâinile politicieni, oameni din serviciile de informații, oameni de afaceri cu influență. Nu este exclus ca toți să încerce să ajungă la o înțelegere pentru a stopa creșterea AUR, iar această înțelegere să aibă la bază principii politice mai puțin ortodoxe. Așa se explică și ieșirea unui general SRI, foarte preocupat să acționeze în zona de online, acolo unde AUR și George Simion sunt extrem de prezenți.

TRUMP, SOLUȚIA PENTRU ÎNCHEIEREA RĂZBOIULUI

S-a vorbit foarte mult despre relația specială dintre Donald Trump și Vladimir Putin, dar foarte puțin despre soluții simple și clare pentru încheierea conflictului din Ucraina. Se vorbește puțin pentru că majoritatea celor implicați în conflict NU DORESC încheierea lui. Rușii nu vor pentru că vor mai mult decât cele patru regiuni anexate. Ucraina nu renunță la teritoriile ocupate de ruși, iar SUA nu vrea pace pentru că, în acest moment, alături de China, sunt singurele țări care se întăresc în plan economic și militar.

A existat și ipoteza că dacă Trump rămânea la Casa Albă, Vladimir Putin nu intra cu trupe în Ucraina. Este un scenariu plauzibil având în vedere relația politică apropiată dintre cei doi. Atât Trump, cât și Putin, sunt doi politicieni extrem de pragmatici, care știu să negocieze și care pot să bată palma dacă ambele părți au de câștigat.

Faptul că democrații, prin Joe Biden, s-au întors la butoane, a grăbit decizia lui Putin de a invada Ucraina. Biden și Putin se cunosc foarte bine, dar nu suficient cât să poată găsi împreună o soluție pentru a încheia războiul. În plus, industria americană de armament, cu un lobby puternic la factorii de decizie de la Washington, este extrem de încântată de faptul că rușii nu avansează în Ucraina și, astfel, pot livra arme regimului de la Kiev.

Cred că nu mai este nevoie să spun că războiul nu se duce între ruși și ucraineni. Acolo este un conflict militar între Moscova și Washington, este un conflict economic între Rusia și SUA, iar Ucraina este la mijloc. Președintele Joe Biden nu mai poate da înapoi în acest moment și speră ca Moscova să intre în colaps în special din punct de vedere economic. E greu de crezut că așa se va întâmpla, mai ales că Rusia a găsit soluții să finanțeze în continuare industria de armament.

În toată această ecuație complicată, Donald Trump poate fi o soluție pentru a începe negocieri de pace. Trump este SINGURUL AMERICAN care ÎL POATE CONVINGE pe Putin să oprească războiul. Trump știe să aducă la masa discuțiilor părțile aflate în conflict, chiar și un război în desfășurare poate fi tratat ca o afacere. Trump are foarte multe defecte, dar are și o mare calitate: știe să negocieze. Nimeni din SUA nu îl cunoaște mai bine pe Putin decât Trump.

Acum apar însă marile probleme. Ca să îl convingi pe Putin să vină la negocieri trebuie să ai ce să îi oferi. Iar situația politică actuală în care se află Trump nu îl pune în situația de a oferi prea multe. Deciziile în SUA se iau la CIA, Pentagon și Casa Albă. Din opoziție, Trump nu poate face prea multe, iar întoarcerea lui Casa Albă este sub semnul întrebării.

Toate sforile din lume se vor trage pentru ca Trump să nu fie reales președinte al SUA. Să fiți siguri de asta! În aceste condiții, pace în Ucraina este extrem de departe, cu consecințe devastatoare pentru tot mapamondul!